Strömsnäsbruk med sina 2 336 invånare ligger längs E4:an mellan Ljungby i norr och Markaryd i söder. De senaste åren har orten brottats med oroligheter, enligt lokalmedia och polisens trygghetsmätningar. Byns livsmedelsbutik är inget undantag. Runt en polisanmälan var tredje månad gäller brott i anslutning till butiken. 

För de anställda präglas jobbvardagen av snatterier och stölder. De hotas och kränks av kunder. Trots detta upplever personalen ingen stöttning från ledningen. Handlaren är sällan på plats och svår att nå på telefon. Till slut ringde de facket. Pierre Werbitsch på Handels i Växjö svarade. Sen åkte han dit. 
– Jag blev chockad. Verkligen chockad. 

Butikens omsättning har sjunkit med nio miljoner kronor och vinsten har halverats sedan handlaren tog över sommaren 2014. Enligt facket sköts inte bemanningen heller. Scheman lämnas inte i tid och det är inte alltid vikarier rings in. 
– Butiken är i fritt fall, säger Pierre Werbitsch.

Efter att ha försökt få kontakt med handlaren utan att lyckas anmälde Pierre Werbitsch butiken till Arbetsmiljöverket. Han hoppas att det ska ge resultat. Enligt lagen måste en arbetsgivare ha säkerhetsrutiner för bland annat hot och rån och det är Arbetsmiljöverket som granskar att lagen följs.
– Handlaren behöver uppenbarligen stöd och hjälp med att driva sin butik, säger Pierre Werbitsch.

Handlaren vill varken kommentera uppgifterna i artikeln eller anmälan till Arbetsmiljöverket. I stället slänger hen på luren när vi ringer. 

Handelsnytt har varit i kontakt med flera anställda, men ingen av dem vågar uttala sig i artikeln. 28 juni ska Arbetsmiljöverket ska besöka butiken.

Fakta

Fackets anmälan till Arbetsmiljöverket är en så kallad 6 6a. Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivarna skyldiga att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns, exempelvis hot, rån och våld.  Därefter ska riskerna åtgärdas. 

Enligt kollektivavtalet för detaljhandel ska schemaändringar meddelas minst en månad i förväg. Handels har ännu inte krävt förhandling om detta. Arbetsmiljön har prioriterats.

Handlaren tog över butiken sommaren 2014. Från första året har nettoomsättningen minskat med drygt nio miljoner kronor enligt bolagets årsredovisningar. Även vinsten har halverats under denna tid. 

Uppgifterna om polisanmälningarna kommer från polisen. Exempel på anmälningar som skett i anslutning till polisen är ofredande, bedrägeri och smitning från trafikolycka.