De fem butikerna inom modekedjan Esprit ligger i Borlänge, Västerås, Gävle och Sundsvall. De har drivits av en franchisetagare, vars bolag försattes i konkurs i förra veckan efter en längre tids lönsamhetsproblem.

Handels har sedan hösten 2016 krävt retroaktiv lönehöjning för ett antal medlemmar som upptäckt att de under flera år fått för lite lön.

– En medlem hade fått 17 000 kronor för lite, säger Annica Norling, ombudsman på Handels i Gävle som drivit lönekrav för anställda i butiken på Valbo köpcentrum.

Medlemmarna fick ut sina pengar före konkursen. Nu har de dock sagts upp av konkursförvaltaren. Annica Norling ångrar inte att Handels drivit lönekrav mot en arbetsgivare med dålig lönsamhet.

– Nej. Det är bättre att ha jobb med rätt lön än att stå tillbaka och skänka pengar till en arbetsgivare med svag ekonomi, säger hon.

För närvarande håller butikerna stängt för inventering inför kommande utförsäljning. Enligt Arbetarbladet har konkursförvaltaren ännu inte bestämt om han ska försöka sälja verksamheten. Om butikerna drivs vidare har personalen möjlighet till återanställning.

Handelsnytt söker franchisetagaren Roger Bengtsson. I Arbetarbladet säger han att konkursen beror på att lönsamheten gått ner och att e-handeln ökar. Handeln över nätet är dock inget som franchisetagarna tjänar pengar på utan den drivs av moderbolaget.

–  Många tror att det är samma sak om de handlar kläder från Esprit på nätet, men så är det ju inte, säger han till tidningen.