Nästan alla kollektivavtal som träffats i år gäller i tre år, men avtalet för Handels ombudsmän gäller bara i två år, fram till 31 mars 2019.

– Anledningen är att vi just nu inte har något lönesystem. Vi håller på att arbeta fram det tillsammans med arbetsgivaren, säger Elise Mann som förhandlat för ombudsmännens fackklubb HOF.

Löneökningarna blir 4,4 procent på två år, vilket är mycket nära ”märket” i årets avtalsrörelse. Löneökningarna läggs ut generellt i väntan på det nya lönesystemet som ska möjliggöra individuell lönesättning. Lokalombudsmän i Handels avdelningar som varit anställda minst tio år är garanterade minst 40 000 kronor i månaden. Detta har lett till extra lönehöjning för 13 av förbundets drygt 100 ombudsmän.

– Vi känner oss nöjda med avtalet. Det var väntat att det skulle ligga nära märket. Nu ser vi fram emot att få ett nytt bra lönesystem inom ett par år, säger Elise Mann.

Avtalet för ombudsmän är speciellt genom att Handels är både arbetsgivar- och arbetstagarpart. Viss samordning sker med avtal för ombudsmän i andra LO-förbund.

Fakta

Kollektivavtal för Handels ombudsmän

Avtalet gäller 1 april 2017–31 mars 2019.

Löneutrymmet för avtalsperioden är 4,4 procent.

Generell fördelning för lokala ombudsmän med 700 kr år 1 och 800 kr år 2.

Generell fördelning för centrala ombudsmän med 2,2 procent år 1 och 2,2 procent år 2 samt ett tillägg på 400 kr för de som arbetat i 10 år.

Garanterad lönenivå för lokala ombudsmän efter 10 års anställning är 40 000 kr/månad.