Efter nästan två års otålig väntan fick Yaser Alwily i fjol uppehållstillstånd och kunde börja läsa svenska för invandrare. Han blev en av 13 nyanlända flyktingar som genom noggrann rekrytering valdes ut till ett projekt som Älmhults kommun och arbetsförmedlingen drev tillsammans med Ikea. Deltagarna fick språkträning varvat med praktik på varuhuset.

– Jag är glad för chansen att få jobba i ett stort företag i Sverige. Alla kollegor är jättehjälpsamma och pushar mig för att bli bättre. Det är mycket annorlunda jämfört med Mellanöstern, säger Yaser Alily på en blandning av svenska och engelska.

Ingen av praktikanterna har tidigare jobbat med handel. Yaser Alwily har arbetat med lastbilar och maskiner. Att jobba i varuhuskassa har varit mycket lärorikt, tycker han.

– Jag får många frågor. En flagga på min namnbricka visar att jag pratar engelska. Att jag pratar arabiska förstår folk ändå. Vi har många kunder som talar arabiska.

Deltagarna har haft både en handledare för att lära sig jobbet och en ”kompis” som fungerat som kulturell guide till det svenska samhället.

– Nycklarna till att klara sig i Sverige är att kunna språket och att förstå hur svenskar tänker. Här får jag lära mig båda.

Åtta av praktikanterna har fått anställning i varuhuset över sommaren, och målet är att de ska få fast jobb i höst.

Varuhuschefen Lena van Heuven är mycket nöjd med projektet.

 – Vi har rekryterat deltagare enligt Ikea-värderingar utan att titta på cv. De tillför otroligt mycket med sina skilda perspektiv. Jag hoppas vår modell kan spridas till andra kommuner och Ikeavaruhus, säger hon.

Handels klubbordförande Emil Mårtensson är också positiv.

– I förhandlingar har vi framhållit att praktikanter inte ska ersätta ordinarie personal. Ikea har lyssnat och allt har blivit oerhört lyckat. Jag hoppas att flera av deltagarna får fortsatt anställning i höst.

Fakta

Integrationsprojekt på Ikea

Projektet Älmhult tillsammans har drivits som ett samarbete mellan kommunen, arbetsförmedlingen och Ikea.

Det består av individuell språkträning och yrkesträning på Ikea-varuhuset, bekostat av arbetsförmedlingen, samt sommarjobb på Ikea med vanlig lön.

Varje deltagare har fått en handledare i jobbet och en kulturell guide som lotsar och förklarar det svenska samhället.

90 personer kom till öppet hus för intresserade hösten 2016. I en noggrann rekryteringsprocess valde Ikea ut 13 deltagare från bland annat Syrien, Afghanistan och Etiopien. Åtta av dem har nu fått tre månaders anställning över sommaren.