I torsdags hotades väktare på Gekås av en man beväpnad med yxa. Mannen greps senare utanför varuhuset.

– Väktarna från Securitas skötte hela situationen. Så vitt jag förstår påverkades knappast butiksanställda och kunder, säger Mathias Oskarsson som är huvudskyddsombud på Gekås.

En allvarligare händelse inträffade den 18 juli då en bil kraschade in i väggen vid varuhusets utgång. Två personer skadades lindrigt och många kunder och anställda blev rejält uppskrämda.

Bilens förare, en 65-årig man, greps och misstänks för bland annat allmänfarlig ödeläggelse. Efter händelsen satte Gekås upp betongbarriärer som extra skydd.

– Vår krisgrupp kallades in, personalen har fått information och alla som vill har erbjudits stödsamtal, säger Mathias Oskarsson.

Han anser att man får räkna med incidenter kring ett besöksmål som Gekås, som i sommar haft uppemot 20 000 kunder per dag.

– Det är alltid några som uppträder annorlunda, även om de här två fallen var lite väl extrema.

Mathias Oskarsson anser att arbetsgivaren hanterat händelserna och säkerhetsfrågorna på ett bra sätt.

– Det är jättesvårt att förebygga sånt här, men det finns bra planer för hur man ska agera när det har hänt. De gånger vi har tidigare tvingats utrymma varuhuset har det gått bra. Alla incidenter kommer att gås igenom när skyddskommittén träffas efter sommaren.