Varför är det så kul att värva medlemmar?
– Varje gång du är ute möter du någon som blir hjälpt. Eller lyckas få någon som tänkt gå ur att stanna. Jag får så mycket positiv energi tillbaka. Det lever jag på i flera dagar. Men framför allt är det viktigt. Facket bygger på ”alla tillsammans”. Vi måste vara många för att kunna jobba för högre löner och schysta arbetsvillkor.

Du har gått en spetsutbildning. Vad tar du med dig hem?
– Hela kursen var wow. Verkligen wow! Jag sög åt mig som en svamp. Bäst var alla tips, bollandet av olika erfarenheter och nya sätt att se saker på. Det är lätt att bli hemmablind. Jag har fått positiv energi och känner massa pepp.

Ge några tips!
– De som är bland de svåraste att värva är de som bara säger nej, utan att lyssna. De har en mur omkring sig. Ibland kanske man inte ska ägna för mycket tid åt dem, utan bara lämna kort information. Det är en lärdom jag gjorde på kursen. Sen har vi dem som säger att de klarar sig själva och inte behöver facket. Nu tänker jag testa ett nytt resonemang på dem: ”Om dina kollegor betalar två kronor för kaffet varje dag, men du bara tar, för att det finns där och för att det går. Vad tänker du kring det?” Precis så är det ju med kollektivavtalet.

Ni testade speeddating som metod. Hur var det?
– Först tänkte jag shit hur ska det här gå. Det skulle gå så snabbt. Men det var jätteroligt och jag fick nya tips i sista minuten. Vi skulle prata om vad vi tog med oss från kursen och så.

Vad var tråkigast?
– Rollspel. Det blev pannkaka. Inte min grej att låtsas. Jag är jag. Åse 46 år som jobbar på Dollarstore och vill att du är med mig i facket.

Varför ska man vara med i facket?
– Du är aldrig ensam och det är en trygghet att ha facket i ryggen. Du kan alltid ringa Handels Direkt. Dessutom är det facket som tecknar kollektivavtal och som plus ingår försäkringar. Jag har själv varit med i facket sedan jag börja jobba och i Handels i nära nio år. Det är lika länge som jag jobbat på min arbetsplats. Jag var med och byggde upp Dollarstore i Söderhamn. Vi bildade fackklubb och genom avdelningen och de fackliga kurserna har jag lärt mig jättemycket och både vågar och kan driva igenom förbättringar på jobbet.

Åse De La Cruz om…

Dollarstore: ”Säljer allt utom mat”. I den butik Åse De La Cruz jobbar är de fem anställda och en chef. Lågpriskedjan grundades av vd Peter Ahlberg 1999 och har i dag 53 butiker.

Åse De La Cruz är försäkringsrådgivare i fackklubben på jobbet och jobbar i ett värvningsprojekt på avdelningen.

Om vd Peter Ahlberg: ”Han är väldigt rättfram och kan ibland säga saker lite plumpt, men han är ärlig och rakryggad. Och han lyssnar på oss längst ner på golvet och det uppskattar jag mycket. Det som skrevs i media var också överdrivet”. I maj skrev tidningen ETC om ett nyhetsbrev som Dollarstores vd skickat till sina anställda. I brevet upprör han sig över jämställhet och feminism. Bland annat skriver han att dödsdom väntar den man som smiter från disken. Peter Ahlberg bemötte kritiken med ”Jag är dålig på att skämta. Borde skrivit; smisk från Schyman väntar”

Fakta

Kan bli permanent

26 toppvärvare har gått Handels spetsutbildning. Utbildningen innehåller övningar i bland annat retorik, kroppsspråk, frågeteknik och att hantera ett nej. Sista dagen avslutas med speeddejting där värvarna genom korta ”dejter” tipsar varandra och samtidigt utvärderar kursen. Om utbildningen faller väl ut är tanken att den ska bli ett fast inslag i Handels utbildningsutbud, åtminstone fram till nästa kongress.
Läs mer om utbildningen här!