Som tusen knivar i magen. Kallsvetten. Illamåendet. Det är omöjligt att stå rakt. Var det bra så? Vill du ha kvittot? Har jag blött igenom?

Sex av tio som har mens lider av mensvärk, och de flesta känner att värken påverkar deras vardag. två av fem har till och med stannat hemma från jobbet, enligt en undersökning från 2017 som Yougov gjort på uppdrag av Metro.

Upp till 30 procent av alla kvinnor har lättare PMS-besvär. Mellan två och fem procent har PMDS, som är kraftigare besvär, enligt Karolinska Institutet.  Från en dag till en annan kan livet kännas meningslöst.

Du kan slippa karensdagen

Nyheter

Trots att många kvinnor varje månad har olika problem på grund av sin mens är det sällan något som det pratas om.

– Det är fortfarande svårt för många att prata om kvinnokroppen. Den ska inte lukta, inte vara blodig. Mens förväntas samtidigt vara så normalt, något som alla har och då blir det en ickefråga. Det är synd för det är väldigt många menstruerare som har besvärligt regelbundet, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.

Även PMS är en laddad fråga, tycker hon. Det finns gamla föreställningar om den hysteriska kvinnan som styrs av hormoner.

– Men det finns ju personer som går ner i djupa depressioner en gång i månaden och knappt kommer ur sängen. Då måste man få hjälp. Det finns mediciner eller samtal man kan gå i.

Åsa Enervik tror att det bästa sättet att bryta tabut kring mens och de besvär som kommer med den är att prata och informera om det.

– Det är viktigt att chefer förstår allvaret i det. Om en arbetsgivare tar upp det som ett problem som man måste ta hänsyn till skulle även männen bli inkluderade i det. Och att medier skriver om det är jättebra, säger hon.

Hur påverkar mensen dig på jobbet?

Erika Göthberg, 37 år, tjänstledig från Ikea Kållered i Göteborg för att jobba med ett projekt för Handels

– Jag jobbar i vanliga fall som driftledare för kassan på Ikea och våra rastscheman är styrda på minuten. Får jag reda på att någon har mens och behöver längre tid eller gå på toa oftare är det lättare att planera och ta hänsyn till.
– Jag har själv problem med bisarr mensvärk. Ibland har jag svimmat. Det har även hänt att jag har varit tvungen att sjukanmäla mig för att jag inte kommer upp ur sängen.
– PMS och kundkontakt är heller inte en så bra kombination. Jag kan bli arg eller ledsen fast det inte alltid är kundens fel.

Sara Lindblom, 25 år, Team Sportia, Lycksele

– För mig är mensvärken värst första dagen, ibland kan jag inte stå upp. Ibland måste jag gå in på lagret och jobba där. Jag jobbar i en liten butik och har nästan bara manliga kollegor. De vet ju inte riktigt vad det innebär men det respekteras. Det skulle inte funka att inte vara ärlig om varför jag går undan.
– Jag är lyckligt lottad som har så förstående kollegor, men jag vet ju andra som får höra på jobbet att de ska bita ihop, att det inte är så farligt.

Josefin Sand, 25 år, Martin & Servera, Västerås

– Jag är ganska lyckligt lottad, jag har aldrig haft några större problem med själva mensen. Däremot påverkas jag i humöret och blir deppig. Ofta förstår jag först efteråt varför jag mått så dåligt den veckan.
– Men det finns folk som har det mycket värre än mig. Jag har kollegor och vänner som måste sjukskriva sig hela mensveckan. Från chefernas sida så är mens verkligen inget de vill prata om. Skulle jag säga att jag har sån värk skulle de bara säga, jaja ok, gå hem bara. Det är manliga chefer då. Jag tycker att det här är något man borde prata mer om.

Mensbesvär och PMS

Mensvärk får man när livmodern drar ihop sig när slemhinnan stöts ut. Ofta får man ont i magen, men även i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Diarré, yrsel eller kallsvett, illamående och kräkningar kan också förekomma.

Sjukdomen endometrios drabbar ungefär var tionde person som har mens. Det är en kronisk inflammation som ger svår mensvärk, rikliga blödningar och oregelbunden mens. 

PMS, premenstruella spänningar, har andra symptom, allt från irritation, gråtmildhet, depression och panikångest till huvudvärk, ömma bröst och svullenhet.

Svår PMS kallas PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. Liknar en depression eller ångestsjukdom. 

Källa: RFSU, 1177

Tips: Ha koll på de dåliga dagarna

Ha koll på din menscykel, skriv gärna mensdagbok eller använd en app. Då vet du vilka dagar som är bra och dåliga. Kontroll gör att man mår bättre och lättare kan hantera problemen.

Motion, eller att bara röra på sig hjälper mot mensvärk. Även smärtstillande vid rätt tidpunkt kan hjälpa. Ta hand om kroppen, se till att få ordentlig sömn, mat och dryck.

Har du väldigt kraftiga blödningar, väldigt ont eller kraftig PMS ska du söka hjälp hos en gynekolog eller barnmorska. Då kan man utreda om något är fel och få behandling.     

Källa: Åsa Enervik, barnmorska RFSU