Tio år sedan Jenny och Frida stred för avtal
I dag för tio år sedan inledde Handels sin senaste större strejk. Det var värt varenda sekund, säger Frida Risberg och Jenny Magnusson, som stred för kollektivavtal på butikskedjan Videomix.
Den 13 september 2007 inledde Frida Risberg, Jenny Magnusson och tre arbetskamrater på Videomix i Kristianstad en strejk. Totalt var tre av 16 butiker i Videomix Syd uttagna i strejken.
– Vi var strejkvakter utanför butiken och förklarade för folk att vi ville ha kollektivavtal med ob-tillägg, minns Frida Risberg i dag.
– Många unga köpte våra argument när vi sa att vi ville ha samma villkor som andra butiksanställda. Men vissa äldre personer tyckte vi gnällde, säger Jenny Magnusson.
Arbetsgivaren vägrade teckna avtal och konflikten blev långvarig. Den fick stor uppmärksamhet och Frida och Jenny syntes i medier över hela Sverige.
Butikerna drevs vidare med hjälp av anställda som inte var med i facket. Handels trappade upp konflikten och begärde sympatiåtgärder från andra fackförbund. Först den 5 november, sedan Livs och Transport stoppat leveranser av godis och läsk till Videomix butiker, gav ägaren upp och skrev under kollektivavtal för de 16 butiker i södra Sverige som hans företag drev.
Dagen efter blev det presskonferens och tårtkalas. Sen gick de strejkande tillbaka till jobbet.
– Det kändes jättekonstigt i relation till dem som hade jobbat under strejken. Men det löste sig, säger Frida.
I efterhand är båda glada att de var med och tog fajten för schysta villkor på jobbet.
– Det var värt varenda sekund! Förutom att vi fick vårt kollektivavtal fick vi uppleva otroligt mycket. Vi uppmärksammades i radio, tv och tidningar och blev inbjudna till riksdagen för att prata om våra erfarenheter. Senare bjöds vi till skolor och arbetsplatser.
– Jag skulle ha gjort samma sak i dag. Men helst skulle vi haft hela personalen med oss, säger Jenny Magnusson.
Frida och Jenny lärde sig mycket om hur arbetsmarknaden fungerar och hur man hävdar sin rätt. Under konflikten hade de stark uppbackning av Handels, och efteråt producerades både en bok och en film. Men det blev ingen fortsatt facklig karriär.
– Vi skulle säkert ha varit intresserade av fackliga uppdrag, men ingen frågade och det rann ut i sanden, säger Frida.
Efter konflikten bytte Videomix namn till Hemmakväll. Kedjan omfattar i dag cirka 70 butiker i hela Sverige och säljer främst godis och snacks.
Frida Risberg jobbade kvar i Kristianstadsbutiken i sex år, Jenny Magnusson i åtta. Jenny arbetar i dag som personlig assistent, medan Frida utbildar sig till lärare.
Handelsnytt har sökt ägaren till dåvarande Videomix Syd.
Två röster om konflikten på Videomix
Per Sandquist, ombudsman, Handels Kristianstad: – Mitt starkaste minne var de anställda tjejerna som strejkade. De lärde sig massor och vågade stå upp och säga: Vi vill ha ob! Utan deras engagemang hade det aldrig gått. Glädjen när arbetsgivaren till sist gick med på avtal var fantastisk. Men jag är självkritisk till att vi inte lyckades involvera tjejerna i avdelningens fackliga arbete efteråt. Konflikten avgjordes också tack vare att vi fick sympatiåtgärder från andra förbund. I dag har vi fackombud i butiken och helt okej relationer med ägaren.
Christer Thörnqvist, strejkforskare, Högskolan i Skövde: – Kollektivavtalsstrejker har blivit ovanligare de senaste tio åren. Lavalkonflikten i Vaxholm 2005 och Salladsbaren Wild ’n Fresh 2007 var uppmärksammade konflikter under samma period som Videomix. Svenska kollektivavtalsmodellen utmanades och många varsel lades mot restauranger och byggen. I dag verkar det finnas mindre problem – eller så har kollektivavtalen blivit så tama att det inte kostar något för arbetsgivaren. Facken borde inte vara så rädda att strejka. Ibland kan en riktig urladdning göra det lättare att lösa svåra frågor.
Fakta
Strejken på Videomix
4 september 2007. Handels varslar om strejk och blockad vid tre videobutiker i Falkenberg, Landskrona och Kristianstad. Syftet är att tvinga Videomix Syd att teckna kollektivavtal för de 16 Videomixbutiker i södra Sverige som företaget driver. Medlare kallas in, men lyckas inte få parterna att enas.
13 september. Strejk och blockad inleds vid de tre butikerna.
3 oktober. Handels stoppar leveranser av lösgodis till Videomix genom sympatiåtgärder på Axfoods lager.
Oktober–november. Fler sympatiåtgärder från LO-facken Transport och Livs stoppar leveranser av godis och läsk till butikerna.
5 november. Videomix skriver på kollektivavtal med Handels, konflikten är över.
1 april 2008. Kollektivavtal börjar gälla på samtliga butiker i Videomix Syd.
4 juni 2009. Handels varslar om strejk på fyra Stockholmsbutiker i kedjan som nu bytt namn till Hemmakväll. Företaget skriver under kollektivavtal innan strejken hinner bryta ut.
Fakta
Stridsåtgärder
När inget kollektivavtal gäller har både fack och arbetsgivare rätt att ta till stridsåtgärder. Fackets vanligaste stridsåtgärder är strejk och blockad.
Strejk: En stridsåtgärd som innebär att de anställda vägrar arbeta.
Blockad: Stridsåtgärd som innebär att facket sätter stopp för att visst arbete utförs.
Sympatiåtgärd: Stridsåtgärd för att stödja en part i en konflikt.