JC hyvlade bort Lizbeths trygghet
Lizbeth Palacios har jobbat på JC i Partille sedan 2006. När företaget i våras bestämde sig för att hyvla tjänsterna i tre butiker i Göteborg tvingades hon ner i tid, från 32 timmar i veckan till 20. – Jag är väldigt besviken, säger hon.
”Vi vet om att det finns en dom, från Coop förra året. Vi vet att vi kan göra så här”.
De orden säger ombudsmannen Ulla-Britt Thor att hon möttes av redan vid första förhandlingstillfället med JC. Kedjan hade bestämt sig. De tre butikerna i Göteborgsområdet skulle hyvlas med 20, 17 respektive 12 timmar. Ett beslut som totalt berör tio anställda.
– Vi behöver inte följa turordningen, det var det första de sa och syftade på Coop-domen. Det är det som känns så hemskt, vi har ingenting att komma med, säger Ulla-Britt Thor på Handels.
Lizbeth Palacios som jobbar på JC i Partille är en av de som drabbats hårdast. Hon fick beskedet mitt under mamma- ledigheten. Ett besked som skakat om henne och hennes familj ordentligt.
– De här timmarna är otroligt viktiga för mig. I rena pengar pratar vi om att gå från runt 17 000 i månaden ner till kanske 10 000–11 000, säger hon.
Lizbeth Palacios har varit på JC sedan 2006. Hon trivs med jobbet, kunderna och kollegorna. JC kommer allid att vara ”nära hjärtat”, säger hon.
– Jag har varit med på hela resan. Och även innan jag jobbade där var JC en del av mitt liv. När jag var liten gick halva barnbidraget dit.
Men nu är framtiden osäker. En del av henne vill kämpa vidare. En annan del inser att det kommer att bli tufft. Att sitta vid telefonen och vänta på att bli inringd är inget alternativ, säger hon.
– Det går inte att jaga timmar på det sättet. Jag är 34 år gammal, har två barn, förpliktelser, räkningar, säger Lizbeth och fortsätter:
– Jag är väldigt besviken. JC hade redan bestämt sig vad de skulle göra. Förhandlingarna var dödsdömda från början. Så klart att man måste tänka på företaget, men var är medkänslan? Har de inte själva familjer? Det enda rimliga hade varit sist in, först ut-principen.
Av de tio anställda som berörs hyvlas inte alla lika mycket. Arbetsgivaren har i stället valt att plocka några timmar här och några timmar där på ett sätt som enligt Handels helt saknar logik. Som en följd har drabbade valt att säga upp sig.
– Man drar ner någon från 23 till 20. Vissa med 32 tvingas ner till 20. Andra med 30 får behålla timmarna. Alla anställda tycker att det är hemskt. Presterar jag dåligt? Blir jag straffad? Det finns en stark oro, säger Ulla-Britt Thor.
När Handelsnytt söker JC:s HR-chef Kristina Harbom vill hon inte svara på några frågor alls om ärendet.
– Jag har inget att uttala mig om. Lycka till, säger hon och hänvisar till JC:s kommunikationsavdelning. Inte heller där får Handelsnytt svar.
Förhandlingar pågår fortfarande, bland annat vad gäller omställningstid för de som hyvlats. Dessa väntas vara helt klara i mitten på oktober.
Fakta: Detta gäller vid hyvling
I kollektivavtalet finns ett visst skydd vid hyvling. Man kan inte få sina timmar minskade från en dag till en annan, i stället får de drabbade en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden enligt las, lagen om anställningsskydd. Det innebär mellan en och sex månader, beroende på hur länge man varit anställd. Under omställningstiden behåller man sin vanliga lön och sina timmar.
Coop-domen som det hänvisas till i artikeln är en dom i Arbetsdomstolen. Den gav Coop rätt att hyvla utan uppsägningstid, uppsägningslön eller hänsyn till anställningstid.