City Gross hyvlar tid för 28 i Norrköping
Ännu en stor butik skär ner genom att hyvla arbetstid. 28 anställda på City Gross i Norrköping mister mellan två och 16 timmar i veckan. Helt fel sätt. Många är upprörda, säger fackklubben.
I två månader har facket och företaget förhandlat lokalt och centralt om neddragningen. Handels har kämpat för att arbetsbristen ska lösas genom uppsägning av de senast anställda.
– Klubben har försökt hitta lösningar och kommit med egna förslag hur man kan göra om schemat, men vi blev inte eniga med arbetsgivaren, säger klubbens ordförande Andreas Sjöberg.
Företaget har bestämt att minska arbetstiden för 28 av 65 anställda med mellan två och 16 timmar i veckan. Både trotjänare och nyanställda har drabbats, utan hänsyn till anställningstid.
– För vissa handlar det om en halvering av arbetstiden. Det betyder jättemycket för människors ekonomi. Många på jobbet är ledsna, upprörda och arga, säger Anderas Sjöberg.
Klubbordföranden är själv en dem som får minskad arbetstid – från 24 till 20 timmar. Formellt får han ett ”erbjudande” om en ny tjänst med 20 timmar. Den som tackar nej till erbjudandet riskerar att bli uppsagd. Minskningen träder i kraft efter en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden i lagen om anställningsskydd. För Andreas Sjöberg, som varit anställd i åtta år, tar det fyra månader.
Han är kritisk till arbetsgivarens agerande.
– Det är ett tråkigt uppträdande när de utnyttjar ett hål i lagen. Det borde inte få gå till så här.
Butikschefen Niklas Karlsson vill inte kommentera neddragningen innan all berörd personal fått information. Robert Olsson, HR-chef i Bergendahlskoncernen, försvarar hyvlingen.
– Vi har inte brutit mot några regler och kan knappast klandras för att vi följer kollektivavtalet, säger han till Ica Nyheter Update.
– Vi vill naturligtvis inte dra ned på personalen, men ibland är det helt nödvändigt.
Fakta
Detta gäller vid hyvling
I kollektivavtalet för detaljhandeln finns sedan april 2017 ett visst skydd vid hyvling.
En anställd kan inte få sina timmar minskade från en dag till en annan. I stället får de drabbade en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden enligt lagen om anställningsskydd (las).
Det innebär mellan en och sex månader, beroende på hur länge man varit anställd. Under omställningstiden behåller man sin vanliga lön och sina timmar.
”Coopdomen” i Arbetsdomstolen i november 2016 gav arbetsgivaren rätt att minska arbetstiden för anställda utan uppsägningstid, uppsägningslön eller hänsyn till anställningstid.