I Malmö-butiken jobbar åtta anställda. En person har en tidsbegränsad anställning som inte förlängs. De andra sju har alla fått jobb på en annan Lindex-butik.

En av dem är Ing-Marie Ljungkvist. Efter årsskiftet börjar hon jobba i Limhamn. Då stänger hennes andra hem, Lindex i köpcentrumet Kv Caroli i Malmö. 
– Det var hemskt när vi fick beskedet. Vi grät allihop. Vi är ett sammansvetsat gäng som jobbat i den här butiken länge.

Själv har hon jobbat på Lindex hela sitt yrkesverksamma liv. Det började med prao när hon gick i skolan, sedan sommarjobb därefter fast anställning. I dag är Ing-Marie Ljungkvist i 50-års åldern.

Beskedet om att butiken skulle läggas ner fick hon och hennes kollegor i våras.
– Vi har haft tid att bearbeta detta. Det är i alla fall jätteskönt att inte ha förlorat jobbet. Jag kommer sakna mina kollegor och butiken. Men nu ser jag fram emot min nya butik och nya kollegor.

Förutom Malmö-butiken stänger Lindex i Tanumshede och i gallerian Stinsen i Stockholmsförorten Häggvik. Anledningen är att de tre butikerna inte varit tillräckligt lönsamma.
– Vi ser löpande över vårt butiksnät för att säkerställa att vi har lönsamma butiker. Nedläggningarna är inte kopplade till Lindex besparingsprogram, säger Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex.

Butikerna i Tanumshede och Malmö stänger vid årsskiftet. En månad senare stänger butiken i Häggvik. De fackliga förhandlingarna är avslutade. I de fall som det varit möjligt har anställda erbjudits andra Lindex-jobb. Några har sagt upp sig själva då de fått nytt jobb och någon har gått i pension.
– Vad vi ser har vi kunnat erbjuda denna möjlighet utan att någon annan anställd har påverkats, säger Kristina Hermansson.

I dagsläget finns det inga beslut kring ytterligare butiksstängningar. Däremot har Lindex sedan tidigare sjösatt ett besparingsprogram. Klädkedjan ska fram till slutet av 2018, spara runt 100 miljoner kronor. Som ett led i detta varslades nyligen 60 anställda på huvudkontoret i Göteborg och på lagret i Partille. På lagret är det 10 arbetare som är varslade.
– Vi har inlett en dialog med facket, men det är i nuläget för tidigt att påbörja några konkreta förhandlingar, säger Kristina Hermansson.

Anledningen till att Lindex måste spara är att omsättningen gått ner. Det beror i sin tur på missar i kollektionen, menar finska ägaren Stockmanns vd Lauri Veijalainen.
Jag tror vi lite har glömt bort vem Lindex-kunden är. Vi måste tillbaka mer till ursprunget, sa han till tidningen Market i början av november.

Därför görs nu satsningar på kollektionsförändringar för att få fart på försäljningen. Bland annat på en sustainable (miljömärkt/hållbar) Denim-kollektion. Lindex ska även minska tiden från design till försäljning i butik, fortsätta satsningarna på e-handeln och ge butikerna ett nytt utseende, enligt Stockmanns delårsrapport för kvartal tre. Detta ska göras parallellt med effektivitets- och kostnadsbesparingarna.