”När företag och fackklubb drar åt samma håll går det att skapa trivsel och god sammanhållning även på en riktigt stor arbetsplats med hög arbetstakt. På Nowaste Logistics blir medarbetarna lyssnade på och behandlas med respekt och fack och chefer lyckas tillsammans konstruktivt lösa de problem som är en del av vardagen.”

Så lyder motiveringen till vinnaren av fackets pris ”Handelns bästa arbetsplats” 2017, Nowaste Logistics.

– Det är ett kvitto på allt hårt jobb, och visar att vi är på rätt väg, säger klubbordföranden Isuf Kurbogaj om utmärkelsen. Har man den här flexibiliteten, samarbetet, och medlemsfokuset som vi har då ska man vara lite stolt.

Helsingborgsbaserade Nowaste Logistics sysslar främst med transportering och lagerhållning av frukt och grönt, men även med kläder, kosmetik och möbler.

– En av de riktigt bra grejerna här är att många chefer, till och med vår vd, själva kommer från golvet. De har varit med hela vägen och jobbat sig upp. Det gör att man har velat lyssna på oss. Det finns en förståelse, säger Isuf Kurbogaj som arbetat fackligt på företaget sedan 2002.

Förutom den goda tonen mellan klubb och arbetsgivare lyfter Isuf Kurbogaj även fram fördelaktiga lunchförmåner, personalrabatter och företagets satsning på en personallounge med tillhörande pingisbord som exempel på saker som gör Nowaste till en god arbetsplats.

– Vi är ett mångkulturellt företag med folk från alla möjliga bakgrunder. Vi har kul tillsammans. Det är som en fritidsgård där inne i loungen ibland, skrattar han. 

Enligt företagets vd Johan Kallin bestämde sig Nowaste tidigt för att prioritera sin personal. Ett beslut som skapat värden åt alla håll, menar han.

– Vi har satsat mycket på personalutbildning och har också aktivt sagt nej till att använda oss av bemanningsbolag, säger han och fortsätter.

– Vi håller inte alltid med varandra, men dialogen med facket har blivit en stor framgångsfaktor för oss. Som arbetsgivare har vi insett att det som är bra för personalen är bra för bolaget, precis som de anställda insett att de som är bra för företaget är bra för dem.

Fakta: Delas ut för tredje året i rad

Handelns bästa arbetsplats startade 2015 av facket. Syftet är att lyfta fram de goda exemplen i branschen, samt att höja statusen i handeln. Alla som är medlemmar i Handels kan nominera och man kan göra det själv eller i grupp. Arbetsplatsen måste ha kollektivavtal.

Tidigare vinnare är Ellos (2015) och Folksams kundrådgivning (2016).

Ett särskilt hedersomnämnande går i år även till ICA Supermarket Toria i Torsby med motiveringen:

”Att ha roligt på jobbet är viktigt för trivseln och det har gänget på Ica Supermarket Toria i Torsby. En bra fackklubb och en lyhörd chef därtill gör butiken snäppet bättre än andra i samma kategori. Därför är butiken värd ett hedersomnämnande i tävlingen om utmärkelsen Handels bästa arbetsplats 2017.”

Fakta: Nowaste Logistics

Nowaste Logistics startade 2002 i Helsingborg och har mellan 400 och 450 anställda beroende på säsong.

Bland företagets uppdragsgivare finns bland annat frukt- och gröntföretaget Everfresh som levererar frukt och grönt till Bergendahlskoncernen, byggkedjan Bolist, livsmedelsföretaget Atria samt möbelföretaget Trademax.