Handelsnytt har tidigare berättat om Ica Docksta och butiksanställda Kalle Jungells engagemang i energidrycksfrågan. Efter att ungdomar på bygden började köpa allt mer energidryck beslutade Ica Docksta att införa18-årsgräns. Detta informerade man om i en video som lades ut på butikens Facebooksida – en video som fått nästan 600 000 visningar.

I samband med inlägget uppmanade butiken också regeringen att se över åldersgränserna på energidryck, ett krav som även backades upp av branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

­– Det är för luddigt som det är nu. Vi har 18-årsgräns, andra har inga kontroller alls. Det borde inte vara upp till varje enskild butik att fixa det här, sade Kalle Jungell till Handelsnytt i september.

Och nu verkar det som regeringen har lyssnat. I måndags gav näringsdepartementet Livsmedelsverket i uppdrag att utreda behovet av att begränsa tillgången till energidrycker för barn och unga. Myndigheten ska också lämna förslag på lämpliga åtgärder, till exempel åldersgräns.

– Gud va, roligt. Det känns jättebra, säger Kalle Jungell när Handelsnytt ringer upp.

– Vad som än kommer ut av det så känns det som att frågan tas på allvar. Många har fått upp ögonen för det här nu, säger Kalle Jungell.

Tack vare det stora genomslaget på Facebook har flera butiker hört av sig till Ica Docksta om hur de gjorde när de införde sin åldersgräns. Kalle Jungell vet också om flera butiker som följt deras exempel.

– Jag tror att det vi gjorde gav andra en grund att stå på. Att man vågade säga nej. Sen är det så klart bra för oss rent egoistiskt. Det har satt oss på kartan. Jag har gått och blivit ”Energidrycks-Kalle”, skrattar Kalle Jungell.

Nu har ni varit med och påverkat ordentligt. Tycker du att fler butiker borde engagera sig i samhällsfrågor?

– Ja, det tycker jag! Vi är en livsmedelsbutik som säljer sådant som folk använder och konsumerar oftast. Frukt, bröd, eller öl. Finns det oro eller frågor från vissa kundgrupper kring våra produkter så tycker jag att vi har ett ansvar. Det här visar ju också att man kan påverka, oavsett hur liten man än är!

Senast i december 2018 ska Livsmedelsverket komma med ett färdigt förslag om åldersgräns för energidrycker.

Fakta: Branschen rekommenderar 15 år

I Sverige införde dagligvaruhandelbranschen en frivillig riktlinje 2009 med en åldersgräns på 15 år som följs av många, men inte alla.

I dag finns det inte några regler på EU-nivå om åldersgräns för köp av energidrycker. Vissa länder, som till exempel Litauen, har dock infört en lagstiftad åldersgräns på 18 år.