”Borde vara lag på att inte få slänga mat”
Per Eriksson, butikschef på Willys City i Eskilstuna, märker hur projektet med Matlaget bidrar till stolthet och engagemang bland personalen.
![](https://images.lomediehus.se/app/uploads/sites/3/2018/02/26182402/handelsnytt_05_gbb.jpeg?auto=format&crop=faces&facepad=10&fit=crop&q=50&w=608)
Per Eriksson.
– Carolina Bäck har föreläst för oss och flera har engagerat sig extra, till exempel vår färskvaruansvariga som drog i gång en egen julklappsinsamling till familjerna som är med i Matlaget, säger Per Eriksson.
Mest skänker butiken andrahandsorterade grönsaker, kantstötta förpackningar av ris, pasta, flingor samt kaffe med vakuumsläpp. Även kött, men bara sådant med bäst-före-datum.
– Färs, fisk och inälvsmat som har sista förbrukningsdag får vi inte ge bort. Vi följer alla riktlinjer som Livsmedelsverket har.
Tycker du att handeln borde göra mer på det här området?
– Ja. I Frankrike är det lag på att man inte får slänga mat. Det borde det vara här också. Det pratas en del om fattigdom i dag, men då mest från migrationsperspektivet. Den här frågan är större än så.