”Tack gode gud. Vi har kämpat i flera år och äntligen är det någon som tittar på det här! Folk utsätts för skaderisker hela tiden.”

”Inte en minut för sent! Hoppas bara att Arbetsmiljöverket inte sväljer deras argument med hull och hår. Jysk är som en sekt, de lägger bara fram den sanning som passar dem.”

”Jättebra. Men jag tvivlar ändå på att det kommer att ge resultat i den dagliga driften. Det behövs stora förändringar i hela varuhanteringskedjan.”

Så reagerar Jysk-anställda från norr till söder när Handelsnytt ringer upp och förmedlar nyheten att Arbetsmiljöverket nu sätter ner foten mot möbelkedjan. Om den fysiska arbetsmiljön inte förbättras i samtliga av Jysks cirka 140 butiker kommer myndigheten att besluta om ett föreläggande med vite.

Marie Lindgren är fackklubbsordförande på Jysk i Borås. Hon stämmer in i den bild som Arbetsmiljöverket målar upp i sina krav. Lagerna är fulla, otympliga och den lilla ergonomiutbildning som ges är långt ifrån tillräcklig.

– Vi har själva varit på dem att inte stapla alla tunga varor så högt. Det är vi som sen ska klättra upp och ta ner allt, säger Marie Lindgren och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att det händer något nu, men tyvärr är jag tveksam. Jag har jobbat på Jysk i 13 år nu och det har satt sina spår. Genom röntgen vet jag att jag har förslitningar i ländryggen.

En annan som vet hur skadlig arbetsmiljön kan vara på Jysk är Ulla Lavin från Laholm. Hon arbetade på företagets butiker i Skåne mellan 1991 och 2013. När en läkare 2012 slog fast att Ulla behövde opereras på grund av ryggproblem och inte längre klarade av sina gamla arbetsuppgifter såg Jysk det som ett skäl för uppsägning, säger hon.

– Det är för jävligt att de kom undan med det. Deras argument var att skadorna kan ha skett när som helst. ”Alla har vi väl lyft en läskback någon gång?” fick jag höra. Men det är skitsnack, det här var så tydligt jobbrelaterat.

Att Arbetsmiljöverket nu granskar den fysiska arbetsmiljön ser hon som en seger, för sina gamla kollegor. Men också för de yngre som är på väg in i företaget.

– De kör stenhårt med alla unga eftersom de vet att de är lättformade och inte alltid säger ifrån. Det vore fantastiskt om det kunde hända något för dem genom det här.

Handelsnytt har utan framgång sökt Jysks HR-chef Charlotta Lindborg för att ge henne en chans att bemöta kritiken. Tidigare har hon dock gett allmänna kommentarer om Arbetsmiljöverkets granskning via mejl.

LÄS HELA GRANSKNINGEN AV JYSK HÄR:

* Handelsnytt granskar din arbetsplats, din arbetsmiljö och din bransch. Utan tips från er läsare kommer vi inte lika långt. Hör av dig till oss! Du har källskydd enligt grundlagen.