Det slog Arbetsmiljöverket nyligen fast efter att facket slagit larm om dåliga arbetsmiljöförhållanden på en butik i köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna.

– Butiken har ingen egen toalett och det tar sex minuter att gå till gallerians personalutrymmen, säger Handels regionala skyddsombud Jennifer Ekdahl.

Expertens tips: Gå på toa direkt när du är nödig

Nyheter

Hon kontaktades av personal som uttryckte att situationen var ohållbar. Enligt schemat jobbade de ensamma tre, ibland fem timmar per pass och var hänvisade att ringa väktare om de behövde gå på toaletten, vilket inte fungerade.

Det visade sig att butiken inte hade och inte heller fick ha något ”toavakts-avtal” med väktarna eftersom de måste kunna ingripa om något händer i gallerian. De fick inte heller stänga butiken för att gå på toa.

– Det är beklämmande att anställda i Sverige i dag ska behöva göra avkall på sina mest grundläggande behov. Trenden med ensamarbete ökar och personal får ofta anpassa sig till orimliga villkor. Anställda har sagt till mig att de inte dricker vatten för att slippa gå på toa. Det som händer i kroppen är då att du tappar koncentrationen och får problem med njurarna på sikt. Tjejer måste få byta mensskydd, de kan vara gravida och illamående, man måste se hela bilden när schemat läggs i en butik, säger Jennifer Ekdahl.

Anställda har sagt till mig att de inte dricker vatten för att slippa gå på toa.

Med hot om vite på 100 000 kronor ändrades schemat i butiken så att personalen alltid jobbar minst två för att säkerställa toalettbesök. Schemat gäller fram till att butiken flyttar till lokaler med toa i butiken, uppger butiksledningen.

Linnéa Klint: Att få bajsa under schysta förhållanden

Ledare

Krister Colde, arbetsmiljöansvarig på Handels beskriver beslutet som en seger.

– Arbetsmiljöverkets beslut är en viktig signal för våra regionala skyddsombud. Nu kan vi ställa krav på åtgärd till arbetsgivaren om de inte lyckas hitta en rimlig möjlighet för de anställda att gå på toaletten med kort varsel.

Arbetsmiljöverkets beslut är en viktig signal för våra regionala skyddsombud.

Svensk Handel vill inte kommentera det enskilda ärendet, men uppger att det är viktigt att det finns en praktisk ordning för hur det ska fungera även om en anställd arbetar ensam.

– Det är naturligtvis en fördel att utnyttja de tider då andra medarbetare finns på plats i butiken, exempelvis i samband med rast eller när en annan arbetstagare går på sitt arbetspass. Men en praktisk lösning kan även behövas för andra tidpunkter, säger Clara Wiklund, arbetsrättsexpert på Svensk Handel.

Handelsnytt gav sig ut i olika köpcentrum och frågade sex personer som jobbar ensamma i butik, hur går du på toa på jobbet?

Denise Rose, Odd Molly Täby centrum. Jobbar ensam fyra timmar.

– Jag klarar mig i fyra timmar, men behöver jag gå gör jag det när någon bekant kommer förbi och kan hålla koll en kort stund. Vi kan ringa väktare, men jag har aldrig gjort det.
I personalutrymmet bakom butiken har vi en hemtrevlig toa med färgglada vimplar på väggen och en tvål som luktar gott. Det känns nästan som att vara hemma och det är helt okej att sitta där och uträtta sina behov. Jag brukar ha mensvärk, men annars funkar magen bra.
Att inte få gå på toa när man behöver är inte schyst mot kroppen. Jag känner folk som jobbar i andra centrum som inte har tillgång till egen toa och jag skulle inte vilja jobba där. Att vi har egen toalett i butiken är viktig för hur jag värderar min arbetsplats.

Sara Biniaz, Guldfynd Stinsen köpcentrum. Jobbar ensam fyra, fem timmar per dag.

– Vi samarbetar med Albrekts Guld som ligger vägg i vägg, de jobbar också ensamma. Vi passar varandras butiker när någon av oss måste gå på toa. Vi ställer oss så att vi ser in i bägge butikerna. Jag har jobbat här i åtta år och så fick jag lära mig när jag började. Det fungerar bra. Jag sköter alltid magen hemma innan jag börjar på morgonen och gör bara korta toabesök på jobbet.

Marie Adolfsson, Kicks Åkersberga centrum. Jobbar ensam en timme vid öppning och stängning.

– Jag har jobbat i butiken i 17 år. Vi är som en liten familj här och känner varandra så pass väl att ingen tycker det är pinsamt med toabestyr. Vi har toa i personalutrymmet bakom butiken och där kan man sitta i lugn och ro. När det är mycket folk kan man behöva hålla sig, men jag har inget besvär med magen.

Malin Edengård, Blue Lavender Sollentuna centrum. Jobbar ensam fyra timmar.

– Om jag behöver gå och kissa stänger jag kassan och slinker in på toan i butikens personalutrymme. Det är inget konstigt med det, det tar typ 30 sekunder, lika fort som om jag går och hämtar en vara på lagret eller hämtar växel. Jag kan också be dem som jobbar i butiken mitt emot att hålla koll. När vi går omlott kollar vi alltid med varandra om den andra varit på toa innan man går hem.

Nathalie Spetz, Spratl Täby centrum. Jobbar alltid ensam.

– Jag lärde mig att hålla mig när jag satt i kassalinjen i en matvarubutik. Då satt man verkligen fast i kassan fyra, fem timmar och det skulle mycket till innan jag sa till om avbyte för att gå på toa. Här i butiken har jag större frihet att gå om jag behöver. Vi har egen toa. Man kan planera lite och hålla sig fram till lunch då det är färre kunder i butiken.

Christina Nyfjäll, Stjärnurmakarna Åkersberga centrum. Jobbar ofta ensam.

– Man har lärt sig att bli snabb med åren. Planering, planering, det man tar in ska också ut, så jag tänker på att inte dricka för mycket kaffe. Vi har en kamera så vi kan hålla koll ut i butiken om vi gläntar lite på toadörren. Måste man avbryta får man försöka se ut som om ingenting har hänt.

Fakta Lagen: Du har rätt att gå på toa

Efter fem timmar har du enligt lag rätt till rast i 30 minuter, om din arbetsplats inte avtalat bort rasten i ett så kallat måltidsuppehåll. Därutöver har du rätt till pauser för att exempelvis kunna besöka toaletten. 

Det bör finnas en personaltoalett per 15 anställda. Enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer bör den finnas på en till två minuters gångavstånd om man jobbar i butik. Du bör inte vara hänvisad till allmänna toaletter. Det är särskilt viktigt där det finns uppenbar risk för smitta eller kraftig nedsmutsning. Det är inget absolut förbud att dela med allmänheten, utan får bedömas från fall till fall.

Arbetar du ensam: Gör upp med din arbetsgivare om du ska stänga butiken, kalla på väktare eller ta hjälp av andra när du ska gå på toa. Om inget av det fungerar kan du kräva en schemaändring så att ni alltid jobbar två och kan gå på toaletten obehindrat. 

Källa: Arbetsmiljöverket, arbetstidslagen, Handels