10 tips: Så mår du bättre i kassan
Kunder som lägger varor i hög. Evighetslånga köer som stressar en att slarva med ergonomin. Kassaarbete är slitigt. Följ Jens och Johannas tips för att hålla längre.
För personalen på Ica Maxi i Hudiksvall är kassaergonomin en viktig del av arbetet. Personalen brukar prova nya kassastolar och ståmattor, och när ny personal lär sig kassan får de alltid en genomgång i ergonomin.
Nu tipsar arbetsplatsens förtroendevalda Jens Selahn och Johanna Löf dig här i Handelsnytt.
– Det mesta kan man faktiskt göra något åt själv.
1. Stretcha! Här kan du se film på hur Johanna Löf stretchar nacke, rygg och axlar. Se också filmen när Jens Selahn sträcker ut sina handleder.
2. Sitt så nära bandet som möjligt och se till att armbågarna är lite, lite högre upp än bandet. Då kan du lättare slappna av i axlar och nacke. Nacke och skuldror påverkas av stress och är vanliga smärtområden för många olika yrkesgrupper. När man är stressad drar man lätt upp axlarna och spänner sig. Därför är det viktigt att slappna av även när kön är så lång att den sista kunden smälter ihop med horisonten.
3. I kassan uppstår många minipauser, utnyttja dem. Som när kunden fipplar med plånboken eller när kvittot håller på att skrivas ut. Även om pausen bara är två-tre sekunder lång kan man passa på att slappna av, lägga underarmarna på bandet eller röra på axlarna. Det är bättre att använda de här korta pauserna än att sitta och spänna sig hela tiden.
4. Ta tag i varan så sent som möjligt. Vänd sträckoden mot skannern och släpp så fort som möjligt igen. Låt bandet sköta flyttningen.
5. Lämna kassan så ofta du kan och gör andra uppgifter på golvet. Rotera! På Ica Maxi i Hudiksvall har kassapersonalen en lista med andra butiksärenden att göra. Den som har dagens längsta pass får också flest ansvarsområden utanför kassan, så att den får göra annat arbete då och då. Enligt Arbetsmiljöverket bör kassapauserna vara schemalagda.
6. Hitta ett sätt att be kunderna vända streckkoderna rätt så att du slipper vrida sönder dina handleder. Till exempel med en liten skylt.
7. Skjut in stolen under kassan eller ställ undan den ordentligt när du står upp, så du kan stå så nära bandet som möjligt med bra hållning. Stå stadigt på båda fötterna i höftbredd med lätt böjda knän. Använd skor med rejäla sulor och bra dämpning, och ha gärna en ståmatta. På Ica Maxi i Hudiksvall får kassapersonal skor av arbetsgivaren, i form av butikens egna sandaler eller motsvarande summa till att köpa andra arbetsskor.
8. Ha ett tredjekundsystem, ett stopp på bandet så att kundens varor inte fortsätter ner till slutet. Då blir både du och kunderna som packar sina varor i påsarna mindre stressade.
Typiska nybörjarmisstag:
9. När du lagt undan ömtåliga eller tunga varor på sidan av bandet, skjut inte ner dem till kunden. Dra tillbaka dem till bandet och låt det göra jobbet.
10. Lyft ALDRIG upp varorna för att hitta streckkoden. Vänd dem på bandet. Jens Selahn har själv varit sjukskriven för inflammation i en handled på grund av fel teknik. Se film på när Jens Selahn stretchar handlederna här.
Tipsen stämmer överens med Arbetsmiljöverkets råd för arbete i utgångskassa.
Så många timmar får du jobba i kassan
Se till att arbetet i kassan delas upp i pass på högst 2 timmar med pauser på minst 15 minuter emellan. Då kan du antingen ha paus eller arbeta med något annat.
När det är långa köer och högt tempo bör du sitta som mest totalt 4 timmar i kassan under en arbetsdag, eftersom arbetet blir repetitivt och bundet då och därmed belastar kroppen mer. Vid lugnare tempo får du arbeta i kassan totalt 7 timmar.
Källa: Arbetsmiljöverket