Vårbrunch till alla!
Börja helgen med en härlig vårlig brunch. Bjud in familj och vänner och njut av en långfrukost med något för alla smaker.
Alla recept är för fyra personer, men går självklart att dubblera.
Äggmolnstoast med avokado
Det här behöver du:
● 4 skivor rostat bröd
● 1 avokado
● 4 ägg
● Flingsalt
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Separera äggvitorna från gulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Klicka ut äggvitorna som fyra runda moln på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i mitten. Grädda i cirka tre minuter.
3. Ta ut plåten och fyll varje hål med en gula. Fortsätt grädda i cirka tre minuter.
4. Rosta bröden. Mosa avokadon och bred på varje brödskiva. Lyft försiktigt över äggmolnen. Strö flingsalt över.
Läs mer: 7 saker alla bör veta om rast
Färgstark smoothie
Det här behöver du:
● 3 dl yoghurt
● 3 dl mjölk
● 1 dl bär, t.ex. vinbär, blåbär, björnbär
● 1 msk finriven ingefära
● 1 msk honung
Så gör du:
Mixa alla ingredienser och häll upp i fyra små glas.
Läs mer: Hur fungerar ob-ersättningen?
Bär med mascarpone
Det här behöver du:
● 4 dl av valfria frukter och bär i små bitar
● 100 g mascarpone
● 4 msk grovhackade pistagenötter
Så gör du:
Fyll fyra skålar med frukt- och bärsallad. Klicka på mascarpone och toppa med nötter.
Fröknäcke
Det här behöver du:
● 1 dl pumpafrön
● 1 dl solrosfrön
● 1⁄2 dl linfrön
● 1⁄2 dl sesamfrön
● 1 dl finhackade valnötter
● 1 dl havregryn
● 1⁄2 dl majsmjöl
● 2 dl hett vatten
● Flingsalt
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Häll över kokande vatten och rör om. Det ska bli som en gröt.
4. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över och kavla ut smeten i ett jämnt lager över hela plåten.
5. Strö över salt.
6. Grädda i ca 1 timma.
7. Låt svalna och bryt i bitar. Förvara torrt.
Läs mer: 7 saker du bör veta om tjänstledighet
Egen färskost
Det här behöver du:
● 0,5 liter filmjölk eller yoghurt 3 procent fetthalt
● 1,5 dl gräddfil
Så gör du:
1. Värm filmjölk/yoghurt och gräddfil försiktigt i en kastrull till ca 50 grader. Häll massan i ett kaffefilter och låt vasslen rinna av några timmar. Vasslen kan du använda i brödbak.
2. Smaksätt ostmassan med finhackad paprika och chili och blanda i salt och rosépeppar.
Nässelvåfflor med topping
(8 våfflor)
Det här behöver du till våffelsmeten:
● 1 l färska nässlor (eller 100 g fryst hackad spenat)
● 100 g smör
● 4,5 dl mjölk
● 2 ägg
● 4 dl mjöl
● 2 tsk bakpulver
● 1⁄2 tsk salt
Så gör du:
1. Förväll nässlorna i saltat vatten i fem minuter. Krama ur vätskan och finhacka dem.
2. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa i ägg och mjölk till en jämn smet. Tillsätt smöret och blanda i nässlorna i smeten. Om du använder spenat, tina och krama ur vätskan och blanda i våffelsmeten.
3. Grädda våfforna och toppa med crème fraiche, rödlök och rom.
Text och recept av Susanne Hultström. Foto: Madeleine Andersson.