– Vi ber inte om ursäkt för att det är hårda tag, säger Mikael Damberg.

Regeringen presenterade nyligen en miljardsatsning för att minska segregationen i 32 kommuner med hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå. Där finns pengar för att öka tryggheten i utsatta förortscentrum där problemen med kriminalitet på flera håll är stora.

Mikael Damberg och samordnings- och energiministern Ibrahim Baylan har haft ett möte med representanter från polisen, Svensk Handel, Handels och de fem största kommunerna i landet. 

– Vi ville skicka en signal till Sveriges största kommuner att vara på tårna nu, för nu har vi över 400 miljoner kronor som de kan söka redan i år. Det här berör ju Handels medlemmar, det är många som jobbar i dessa centrumområden och är utsatta för brott, hot och stök.

Läs mer: Ordningsvakten som också sitter kassan

Fram till 2027 lägger regeringen 2,2 miljarder per år för att öka tryggheten på olika sätt. 

På mötet fick han höra om handlarnas frustration över att inget händer när de anmäler brott, problem med ensamarbete och kontanthantering och att inte kunna porta störande kunder. 

– Vi har en utmaning i att öka den polisiära närvaron. Det kommer ju ta ett tag innan polisens organisation växt så mycket som vi vill att den ska växa, så under tiden måste vi vara lite kreativa. Det kan handla om kameror, väktare och fältassistenter som har en närvaro och skapar trygghet.

Han fastnade också för ett förslag från Handels om att butiksanställda skulle kunna åka ut till skolor och berätta om hur det är att utsättas för ett rån. 

 – Hur känner man då? Det kanske inte blir lika häftigt att dras in i sånt här om man förstår att det är människor som står bakom disken.

Läs mer: Bättre säkerhet efter dödshot på Biltema

Regeringen håller också på med en utredning om en lag där butiker ska kunna porta vissa kunder. Mikael Damberg tror att lagen blir av och att regeringen har stöd från andra partier i riksdagen. 

– Det är orimligt att handlarna ska hantera det själva utan att ha en lagstiftning i ryggen.

Han tror att butiksanställda inte bara kommer märka av en bättre arbetsmiljö och ett tryggare närområde utan också att försäljningen ökar efter satsningen.

– Jag tror att det är många människor som väljer bort centrumen för att det är stökigt. Ju fler vanliga vuxna människor som är i centrumen desto svårare blir det för stöket att ta över igen. Men det är klart att det krävs ett jobb. Det är inte bara pengar, det måste göras också.

Lösningen på problemen i vissa centrum handlar inte bara om tuffa tag utan också att nå ut till skolungdomar och civilsamhället – och att samarbeta myndigheter emellan. 

Har du själv råkat ut för hot våld någon gång?

– Som politiker så råkar man ibland ut för en del sånt men jag har inte varit mest utsatt. Men min mamma försökte stoppa ett yxrån i den lokala tobaksbutiken på torget. Hon skällde ut rånaren och sen försökte hon fälla honom på vägen ut med sin dramatenväska. Det är ju inte att rekommendera för alla pensionärer men hon fick en liten medalj av polisen. Hon tyckte att det var otroligt fräckt att hota en ung tjej som stod där i kassan. Det var helt galet faktiskt. Sen blev hon sur för att polisen omhändertog hennes dramatenväska för att leta efter spår.