”Det kommer rätt ofta in kunder som frågar efter mig specifikt”, säger Daniel Pollak, som är nominerad till Årets butikssäljare.

Daniel Pollak är mitt i ett djupt samtal. Ett sälj. Han nickar och hummar. Sätter så händerna mot hjulen på sin rullstol, far i väg till en hylla och plockar fram en laptop till kunden. Efter en stund snurrar hjulen igen. Daniel Pollak försvinner med datorn i knät och kunden efter sig till en hylla med datorväskor. Det är inte för inte som han är nominerad till Årets bästa butikssäljare i Retail Awards. 

Analyserar kunden

– Det tar lite tid, men jag engagerar mig i kunden. Jag analyserar vad den behöver och vill ha. Utifrån min kunskap erbjuder jag det som är bäst för den, säger Daniel Pollak.

Han försöker alltid se helheten. Både i sitt teknikintresse och i sina sälj. Hur fungerar datorn och varför? Det kan han förklara enkelt för sin kund och motivera produkten. Helhetstänket fortsätter i merförsäljningen. 

– Kanske kunden behöver en HDMI-sladd för att koppla den till tv:n? Eller en drulleförsäkring? Om allt fungerar direkt när kunden kommer hem, utan att behöva köpa till något mer efteråt, blir kunden nöjd. Då är det mer troligt att den kommer tillbaka, säger Daniel Pollak. 

Taktiken verkar fungera. I nomineringen framgår att han är en av dem som säljer bäst i hela Media Markt Sverige.  

– Det kommer rätt ofta in kunder som frågar efter mig specifikt, säger Daniel Pollak och ler. 

Hur känns det, att folk frågar efter just dig? 

– Det är ju alltid roligt att prata med folk, säger han och ler ännu bredare.

Daniel Pollak har jobbat på Media Markt i Länna sedan 2013. Eftersom han sitter i rullstol passar det bra att butiken ligger i en enda nivå, och han gillar att sälja. Så han rullade in, presenterade sig och lämnade sitt cv. 

– När jag sökte jobbet kände jag att de bedömde mig som person, inte att jag satt i rullstol, säger han.

Blir dömd för rullstolen 

Tyvärr har inte alla samma människosyn. Det intrycket har han bland annat fått genom sin tid som ordförande för förbundet Unga rörelsehindrade. Många arbetsgivare skulle ha gallrat bort honom direkt, tror han. Ibland dömer även kunder honom på förhand. Till exempel har en kund bett honom hämta en kollega att prata med i stället, innan Daniel ens hunnit säga något.

– När man sitter i rullstol så tror många att man inte är lika kompetent som dem. Jag förstår inte varför. Hjärnan sitter ju inte i benen, säger Daniel Pollak.

Fakta DANIEL POLLAK

Ålder: 31.

Bor: Enskede dal, Stockholm.

Familj: Sambon Anna.

Jobb: Butikssäljare på Media Markt i Länna i Huddinge. Har varit ordförande i förbundet Unga rörelsehindrade.

Lön: Ungefär 30 000 kronor/månad.

Intresse: Teknik allmänt. 

Aktuell: Nominerad till Årets butikssäljare 2018 i tävlingen Retail Awards 21 maj.