Coopanställda Kent Jansson är aktiv i både facket och andra föreningar. Det kan bli 50–70 timmar jobb i veckan. Men vid spelplanen kan han slappna av.

Doften av hobbyfärg sticker i näsan. Runt ett bord sitter fyra killar och pysslar. Grå plastfigurer får armar och ben. Kroppsdelar och vapen ligger i gamla glasslådor och i utspridda högar på bordet.

Läs mer: 7 saker alla bör veta om rast

Tomas Nordström, en skäggig kille med håret i hästsvans, beskrivs som gängets mästare. Han har byggt säkert flera hundra space marinfigurer till sina spelarméer, och bygger en till just nu. En människas hjärna och ryggrad instoppad i en robot, förklarar han.

Han är i spelbutiken varje måndag, tisdag, varannan onsdag och så många fredagar och helger han kan. Den lite yngre kompisen Samuel Hedberg kommer också så ofta han kan, när han inte måste plugga till ett prov.

– Det är skönt att komma hit och andas lite, säger han.

Få tjejer i vännernas butik

Det är ganska tyst. Då och då bubblar en konversation upp, för att efter en stund åter tystna i koncentration. I dag är omkring 20 killar där. Trots att några av världens bästa figurmålare är kvinnor, är det få tjejer som kommer till spelbutiken Spel & Fantasi.

Det är tråkigt, tycker Kent Jansson och vännen Tobias Mahrs som startade Spel & Fantasi för 14 år sedan, efter att det förra spelstället i Karlstad hade gått i konkurs.

Tobias Mahrs är där på heltid och Kent Jansson byter av några kvällar i veckan när han hinner. De har älskat spel ända sedan högstadiet på åttiotalet.

Läs mer: Hur mycket får jag i semesterlön?

Kent drar sig i skägget. Han minns inte exakt hur spelintresset började. Han såg väl att kompisarna i skolan i Hagfors spelade och då började han med. Då var det rollspelet Drakar och Demoner som gällde. Deras vänner startade senare en spelförening, och de gick självklart med.

Spelvyerna vidgades 1991. Då åkte föreningen till ett spelkonvent i Borlänge för att spela rollspel. Där upptäckte de figurspelen, och efteråt var de det enda som gällde.

När vännerna startade Spel & Fantasi sade Tobias Mahrs upp sig från reklamjobbet och började heltid i spelaffären. Och där har han stannat. ”Det är som att jobba med sin hobby”, säger han. Foto: Madeleine Andersson

I rollspelen går spelarna in i olika karaktärer i en ramberättelse. I figurspelen kan spelaren själv skapa sina spelpjäser och bygga spelplanen av terräng i olika nivåer och hinder som träd och stenar. I butiken finns mängder av båda typerna. Och vanliga brädspel och kortspel.

Läs mer: 7 saker om friskvårdsbidraget

Kent och Tobias har tappat räkningen, men hyllor från golv till tak är fyllda av olika spel. Dessutom har de bokserier om spelvärldarna och färger och penslar till att måla spelpjäserna. Ofta är det minst lika viktigt att sätta ihop och måla figurer och spelplaner som att spela.

– Spel är en hel hobby, säger Kent Jansson.

Tv-serier gör nördar coola

Tobias och han upplever att fantasy, roll- och figurspel har blivit mer mainstream av tv-serier som Big Bang Theory, Stranger Things och Game of Thrones. Spelen har börjat bli populära igen.

– Nu fattar folk att vi inte springer i skogen med yxor och trollstavar. Vi sitter runt ett bord och spelar, säger Tobias Mahrs.

Spel & Fantasi har några färdiga arméer som kunderna kan provspela med, för att se om de tycker det är kul. Det finns också ett antal brädspel som kunderna kan spela i butiken. Vissa får låna nyckeln och sitter kvar och spelar ända till midnatt.

– Hela tanken med spelbutiken är att umgås. I stället för att sitta ensam framför en skärm, säger Kent Jansson.

Space marinemodellen i blått bakom Tobias Mahrs och Kent Jansson är en klassisk spelfigur från Warhammerspelen. Foto: Madeleine Andersson 

Han har märkt att butiken fungerar som en fristad för många. Strukturen som spelens regler ger blir en väg in i den gemenskap som en del annars saknar.

– Det är en av de bästa sakerna med vår butik. Att ungdomarna mår bra av att komma hit, säger han.

Spelar bort stressen

Även han själv finner ro i spelen. Förutom sitt jobb på Coop är han ordförande i butikens fackklubb och i Handels avdelning 17. Han sitter också med i den lokala ABF-styrelsen och i Riksbyggen Värmland. Plus att han ju driver Spel & Fantasi på fritiden och sköter bokföringen.

– Min fritid är att jobba. Det har bara blivit så. Jag är väldigt rastlös. Jag kan inte bara sitta hemma i soffan. Jag måste göra något. Men när jag spelar försvinner jag in i en annan värld. Jag släpper alla tankar, säger Kent Jansson.

Fakta: KENTS OCH TOBIAS SPELTIPS

För familjen med en tolvåring: Catan. ”En storsäljare för tre spelare.”

För kompisgänget: Ticket to Ride i stället för Monopol. Eller Carcassonne. ”Ett riktigt bra och enkelt spel där den som bygger störst vinner.”

För två: Patch Work som blev årets spel eller 7 Wonders Duel som är snabbspelat. ”Förlorar man orkar man en revanschmatch.”

För tonårsgänget och uppåt: Betrayal at House on the Hill. ”Det finns femtio olika scenarior med alla skräckscener du kan komma på.”

För släktmiddagen: Co-op-spelet Pandemic. ”Tillsammans jobbar ni för att stoppa en sjukdom som sprids i Europa. Det är alla mot spelet. Alla vinner eller alla förlorar.”