Maria – florist och kvinnorättskämpe
Arbetet slutade inte med att handelns metoo-upprop publicerades för ett halvår sedan. I dag jobbar floristen Maria Karlsson och de andra initiativtagarna till Obekvämarbetstid lika mycket som kvinnorättskämpar som med sina vanliga jobb.
Det är slutspurt inför studenten när Handelsnytt ringer till växthuset där Maria Karlsson jobbar i Skellefteå. Hon lyckas ta lunchrast vid två och är helt tagen av den 50-gradiga värmen som varit i växthuset medan solen gassat. När hon kommer hem på kvällen väntar ett annat jobb framför tangentbord och digitala skärmar.
Lista: Så förändrar metoo-uppropen handelsbranschen
– Obekvämarbetstid har blivit ett andra heltidsjobb som vi gör ideellt. Men det är ett energigivande jobb. Tiden efteråt har varit spännande och omtumlande. Det har hänt massor som vi hoppats på, men som vi inte kunnat gissa hur eller när, säger hon.
De har haft möten med Handels och Unionen, lämnat en kravlista med åtgärdsförslag till jämställdhetsministern ihop med de andra uppropen, och på Almedalsveckan ska de återigen prata om vad branschens kvinnor utsätts för. Målet är ett samhälle och en arbetsmiljö fri från sexuella trakasserier. Vilket inte sker över en dag.
Läs mer: ”Berättelser om trakasserier viftas bort”
– Vi har inte gjort uppropet för att synas i medierna. Vi gör det här för att få till en förändring. Då känns det ju positivt att se att herr statsminister lyssnat på våra krav och har dem i sina vallöften. I en valupptakt är det ju ofta många fina ord på papper. Så vi får väl se vad som faktiskt händer framöver. Men de visar i alla fall att de också är förbannade och upprörda och vill förändra, säger Maria Karlsson.
Hon tycker det är svårt att avgöra om metoo förändrat något i attityderna på sin egen arbetsplats, eftersom hon själv alltid har lätt för att prata om sexuella trakasserier och jämställdhet. Men hon har tänkt på att fler människor självmant går till henne och pratar om det än innan.
– Det finns definitivt ett före och ett efter. Det här är början på något stort, säger hon.
Läs mer: Hundratals butiksanställda i metoo-upprop
Vad gör jag om jag blir trakasserad?
Säg ifrån, dokumentera vad som hänt, när, var och vittnen, och berätta för chefen. Ta kontakt med facket.
Det är chefens ansvar att du har en bra arbetsmiljö. När hen får reda på att du blir trakasserad ska hen få trakasserierna att sluta. Om arbetsgivaren inte har fullgjort sitt ansvar kan du få skadestånd.
Är det chefen som trakasserat dig? Berätta för chefens chef. Be facket om hjälp. Handels direkt har nummer: 0771 666 444.
Källa: Handels