Ingen vill ta över Karl-Olof Nilssons butik i Porjus norr om Jokkmokk.

– Det var inte med någon glädje man drog igen här. Det är många års hårt arbete. Beslutet var inte lätt, säger Karl-Olof Nilsson inifrån sin numera nedlagda butik.

Kylarna står redo, charken, kassabandet. Längs med de tomma hyllorna står vissa varor kvar, glögg sen förra julen, batterier, konserver. För den som vill ta över är det bara att fylla på i hyllorna igen och dra igång, säger Karl-Olof.

För det var egentligen inte en fråga om ekonomi. Han och hans sambo, som bor ovanpå affären, kunde länge leva väl på intäkterna. Men eftersom pensionen närmade sig hade lusten börjat tryta.

– Det är en livsstil det här. Man måste jobba varje dag i stort sett. Jag har trivts med det, men nu kände jag att det var dags att trappa ner, säger Karl-Olof.

https://www.facebook.com/tidningenhandelsnytt/videos/1748073865240618/

När butiken väl stängde förra sommaren lät reaktionerna från Porjus cirka 250 invånare inte vänta på sig. Med cirka fem mil till närmsta butik blev vardagen helt plötsligt mycket svårare, inte minst för byns äldre.

– Naturligtvis blev många besvikna. Tio mil tur och retur. Det säger sig självt att det bli dyr mat. Sen påverkar det hela infrastrukturen, huspriser, viljan att bo kvar i Porjus, allt, säger Karl-Olof Nilsson.

Naturligtvis blev många besvikna. Tio mil tur och retur. Det säger sig självt att det bli dyr mat.

Några av de som reagerade starkast på beskedet var Porjusbon Victoria Harnesk och hennes son Elton Harnesk. Att inte längre ha en mötesplats, en mittpunkt för invånarna att mötas kändes deppigt. Och var skulle Elton köpa sitt lördagsgodis?

– Jag saknar att kunna köpa glass och godis. Jag vill att det ska komma någon ny hit och ta över affären, säger Elton när vi träffas i hans trädgård, några hundra meter från den nedlagda butiken.

– Jag pratade nyligen med några som bestämt sig för att flytta härifrån, fyller mamma Victoria i. En av de bidragande orsakerna var just att affären slog igen. Det är som livsnerven i byn försvunnit.

Victoria Harnesk, som själv driver Jokkmokkspodden, beslöt sig för att tillsammans med sonen klippa ihop en slags reklamfilm för att försöka locka hit en ny handlare. I dag har filmen fått över 60 000 visningar.

– Det finns så mycket att erbjuda här. Maten, kulturen. Och vi har massor folk som kör igenom via E45:an, säger Victoria Harnesk.

Men trots genomslaget har affären förblivit stängd, även om en liten kiosk med ett mindre utbud nyligen öppnat. Karl-Olofs egna försök att sälja Ica-butiken vidare har gått i stå. Men han är ändå hoppfull, och har nu planer på att kontakta en mäklarfirma.

– Det handlar bara om att hitta rätt person. Någon som vill leva livsstilen, säger han.

Eftersom det inte var ekonomiska bekymmer som fick honom att stänga så tror han inte att stöd hade hjälpt i hans fall. Men trots det önskar han större tydlighet från politikerna. Han har tidigare fått driftsstödet för butiker i glesbygd, och då tyckte han att det var krångligt.

– Många politiker pratar om att landsbygden ska leva. Och det har varit mycket diskussioner kring bredband de senaste åren. Men det här med butiker har försvunnit lite. Har staten stöd, gå ut och informera om det ordentligt! Och gör det enkelt att söka, säger han.

https://www.facebook.com/jokkmokkspodden/videos/527948127539733/

Fakta: Porjus

Byn Porjus ligger drygt fyra mil norr om Jokkmokk. Här finns skola, sporthall, kiosk, bensinstation och en golfbana. Här ligger också Porjus kraftverk, Vattenfalls första stora kraftstation vid Stora Luleälv. I Porjus bor i dag cirka 250 invånare i tätort och 100 i småort.

Längst avstånd till butiken i norr

Sedan mitten av 1990-talet har antalet små butiker i både tätorter och gles- och landsbygdsområden minskat avsevärt medan de allra största butikerna har blivit många fler. Antalet orter med bara en matbutik ökar för varje år. 98 procent av befolkningen når en dagligvarubutik inom tio minuter med bil. Men 8 500 personer har mer än 20 minuter till närmsta butik. De längsta avstånden finns i de tre nordligaste länen och i skärgårdsområdena. Om den närmaste butiken skulle lägga ner kan avstånden till nästa butik vara betydligt längre. En butiksnedläggning kan också betyda att andra servicetjänster som apoteks-, post- och systembolagsombud försvinner.
Källa: Tillväxtverkets rapport Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2018