Största varuhuset

Var: Busan, Sydkorea.

Rekordnotering: 293 905 kvadratmeter.

Varuhuset Shinsegae Centum City i Busan, Sydkorea, täcker en yta av 293 905 kvadratmeter. Shoppingdrömmen byggdes 2009 och rymmer allt från florister, bokhandlare och modebutiker till spa och golfbana. Att jämföra med Gekås i Ullared, som täcker 35 000 kvadratmeter.

Snabbaste snabbköpskassörskorna

Var: Rio de Janeiro, Brasilien/Southport, Storbritannien.

Rekordnotering: 1 minut 53 sek. respektive 18,65 sekunder.

Rosilda Ferreira, som arbetar på livsmedelskedjan Prezunic i Rio de Janeiro, Brasilien, bevisade 2009 att hon är världens snabbaste kassörska. Att skanna och packa ned 50 olika varor i påsar tog henne 1 minut och 53 sekunder. Ett parallellt rekord står Anna Ingram från engelska Southport för. Hon skannade 12 varor på 18, 65 sekunder i kassan hos sin arbetsgivare Morrison’s.

Anna Ingram på Morrison´s i England.

Tjockaste respektive  mest lästa produktkatalog

Var: Japan/Sverige.

Rekordnotering: 1 940 sidor respektive 255 miljoner människor.

Den tjockaste säljkatalogen publicerades i Japan 1990 och innehöll 1 940 sidor. Den mest lästa katalogen är den svenska Ikea-katalogen, som trycks i 33 olika språk på 48 olika marknader och beräknas nå omkring 255 miljoner människor.

Högsta blomsterarrangemanget

Ett svindlande, 27 meter högt blomsterkonstverk skapades av den mexikanska ölproducenten Cerveza Modelo Especial i Mexico City den 10 maj 2013. De fyra sidorna på basen av det kvadratiska arrangemanget var 6 meter långa. 65 000 blå, gula, gröna och vita blommor gick åt för att hedra mexikanska mödrar på mors dag.

Dyraste frisörbesöket

När Beverly Lateo, bofast i Pisa, Italien, inte kunde hitta någon frisör som hon tyckte om i hela Italien, började hon se sig om i resten av Europa. Hennes val föll på kändisfrisören Stuart Phillips i London. Den 29 oktober 2007 tog hon del av Stuarts ”International VIP hair service”, vilket inkluderade en champagnelunch, huvudmassage, ett urval av Loreals hårvårdsprodukter och limousinservice från och till flygplatsen. Notan? 8 000 brittiska pund, cirka 94 000 svenska kronor.

Största blomsterauktionen

Var: Aalsmeer, Nederländerna.

Rekordnotering: 12,5 miljarder blommor.

Med sina 36 hektar är Bloemenveiling Aalsmeer världens största auktionshus för snittblommor och krukväxter. Under 2016 sålde de 12,5 miljarder blommor (t ex 135 miljoner brudorkidéer).

Största djuraffären

Var: Duisburg, Tyskland.

Rekordnotering: 12 000 kvadratmeter.

Norbert Zajac började föda upp och sälja smådjur tillsammans med sin bror redan som barn. I dag är Zoo Zajac i Duisburg, Tyskland, världens största zoobutik. Den innehåller över 1 000 akvarier, 500 terrarier, 40 voljärer, en kattanläggning, 150 smådjurshägn och en hundanläggning på sammanlagt 12 000 kvadratmeter. Butiksförsäljningen av hundvalpar samt sällsynta djur har kritiserats av djurrättsorganisationer, men Zajac hänvisar till att han uppfyller alla föreskrifter.

Äldsta professionella barberaren

Var: New York, USA.

Rekordnotering: 107 år.

Frisörsalonger i New York  är ingenting ovanligt. Däremot är den amerikanske frisören och barberaren Anthony Mancinelli  i Vales Gate, New York, tämligen unik. Anthony föddes den 2 mars 1911 och är med sina 107 år världens äldsta frisör.

Se Anthony frisera sin 80-åriga son:

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Högsta frisyren

Var: Wels, Österrike.

Rekordnotering: 2, 66 meter.

För att fira sitt 20-årsjubileum 2009 slog den österrikiska frisörkedjan Klipp till med ett rejält världsrekord: världens högsta frisyr, på svindlande 2,66 meter. Vid sidan av modellens eget hår bestod verket av 22 meter löshår, träpinnar, spikar, en frigolitring, bambupinnar, ståltråd, lim och torkade blommor och tog tre frisörer 22 dagar att fixa till. 

Snabbaste prismärkaren

Var: Göteborg, Sverige.

Rekordnotering: 29 böcker.

29 böcker – så många varor prissatte svenska Mari Mohede Bergh med hjälp av en prismärkare inom loppet av en minut. Rekordsatsningen tog plats i Nordstans shoppingcentrum, Göteborg, den 24 november 2007.

Kristin Pineda Svenske