Yenny Petersen, 39 år, Ica Maxi, Linköping Förtroendevald i Handels

– Fan.
Varför fan?
– Av två anledningar. Det verkar vara alldeles för många människor som inte inser vad de röstar på, eftersom SD blev så stora. Det handlar ju inte bara om invandringsfrågan utan att de inskränker människors rättigheter på många sätt.
Den andra anledningen är att det blåa blocket blev så stort. Vi står inför samma läge som förra valåret och det kommer att bli svårt att bilda regering. I min värld skulle jag vilja se en rödgrön regering men jag inser ju att det inte går, så då får det väl bli någon blocköverskridande lösning. Då är ju frågan vilka som inte får vara med, och jag antar att vänstern får stå utanför.

Tor Ellingen, 46 år, Coop Brolagret, Upplands Bro Förtroendevald i Handels

– Jag är lättad för att det inte var så illa som prognoserna visade. Det vill säga att SD inte blev så stora och att S inte tappade så mycket. Men samtidigt känns det inte bra att vi hamnar i ett liknande läge som förra valet och att vänstersidan inte har egen majoritet.
Vad tror du om regeringsbildningen?
– Oj, det ser ju ut som att det inte kommer att fungera. Det kanske behövs något blocköverskridande i så fall.

Sara Lindeberg, 31 år, arbetssökande, Stockholm

– Just nu är det ju en väntan till onsdag då alla röster är räknade. Jag hoppas verkligen att det rödgröna blocket vinner. Men det allra viktigaste i det här läget är att blocken samarbetar med varandra. Det är som statsminister Stefan Löfven sa på valvakan att valresultatet betyder slutet på blockpolitik. Det viktigaste är att Sverigedemokraterna inte får för mycket inflytande. Det är vad jag hoppas av politikerna nu – att de samarbetar över blockgränserna.
– De små partierna, mittenpartierna i det blå blocket, har egentligen att välja på att samarbeta med Löfven och en rödgrön regering, eller att försöka få igenom en blå budget, med stöd av SD. Och ett samarbete med SD har ju alla i det blå blocket sagt är omöjligt.
– Jag ser hoppfullt på att mina hjärtefrågor – miljö- och vårdfrågor – går att driva i en bra riktning även i ett samarbete med det blå blocket. Och då ser jag helst ett samarbete med Centern, eftersom de är det blåa blockets ”miljöparti”. Och Centern gjorde ju ett väldigt bra val.

Franz Wikner, 19 år, Willys Avion, Umeå Förtroendevald i Handels

– Det är ganska dystert. Det känns väldigt oklart och ostabilt. Jag hade hellre sett att vänsterblocket fått över 50 procent av rösterna. Nu hoppas jag på något blocköverskridande med C och kanske L. Hellre det än att SD blir vågmästare.

Hamodi Jaafary, 19 år, Coop Hötorget, Stockholm

– Det allra viktigaste är att de rödgröna och Alliansen samarbetar så att Sverigedemokraterna inte får något inflytande. Det är allvar nu så jag hoppas verkligen att politikerna beter sig som vuxna människor och tar ett större ansvar och börjar samarbeta över blockgränserna. Precis som Stefan Lövfen sa igår: att vi det svenska folket måste hålla ihop och ta ett stort ansvar.
– Jag vill helst se en rödgrön regering som samarbetar med Centerpartiet och Liberalerna men hur det än blir är det viktigaste SD inte får inflytande.