Vd:n Joel Svensson startade företaget för att ge sin mamma som har aspberger ett jobb. Hon hade varit arbetslös i många år men Joel Svensson visste att med rätt förutsättningar skulle hon utan problem kunna ha ett vanligt jobb.

Hos Partykungen är alla med på festen

Reportage

– Många med till exempel aspberger funkar väldigt bra på lagret, till och med bättre än någon som inte har diagnos. De tycker ofta att det är superroligt att göra monotona uppgifter och gör det målinriktat och snabbt. Diagnosen är en fördel, för en vanlig anställd skulle tröttna efter en halvtimme på samma uppgift, säger Joel Svensson.

För att få ta in personal från Samhall krävs det att företaget har kollektivavtal. Något som Partykungen skaffade för ett tag sedan.

Jag hade rätt mycket fördomar

– Jag hade rätt mycket fördomar, att det skulle vara fyrkantigt. Men det är tydliga ramar åt båda håll – personalen vet vad de kan förvänta sig av oss. Vi vet vad vi kan förvänta oss av dem. Många företagare har blivit uppläxade att hålla sig borta från avtal men jag brukar säga till dem att skaffa det.

När de skaffade kollektivavtal höjdes lönen för lagerarbetarna. Joel Svensson säger att företaget hade schysta villkor redan innan avtalet men att det är svårare nu att sätta differentierade löner.

– Det är högre ingångslön nu. De som tidigare inte hade någon erfarenhet kunde komma in på låg nivå men få större löneförhöjningar om de var duktiga. Nu blir det kanske lite sämre löneutveckling.