Se film längst ner! 

Färgglad är ett ord som ligger nära till hands för att beskriva kvinnan i kassan på Willys i Söderköping. Blått hår, matchande jätteörhängen, pigga ögon och ett brett leende är signalementet för dagen. Hårfärgen kan skifta mellan lila, turkos, röd och orange. De dinglande öronsmyckena växlar mellan de sisådär hundra par hon äger. Men leendet är ständigt detsamma.

– Jag ler alltid och är alltid positiv, säger hon.

”Alla som lämnar hennes kassa gör det med lätta steg och ett leende på läpparna”, intygar en kund som nominerat Caroline Willnäs till Hemmets Journals stora pris till Sveriges bästa kassörska. Caroline lovordas också för sin omtänksamhet mot kunder som har det jobbigt.

Ett bråkigt barn kan få en ballong och ett avledande skämt. En ensam pensionär kan få en kram och en extra pratstund. En osäker tonåring kan få en komplimang för sin nya mössa.

– Jag försöker komma ihåg folk och få dem att känna sig speciella.

Det positiva smittar av sig och de flesta kunder hon möter är glada och vänliga tillbaka. Men givetvis finns också de som är sura eller snorkiga. Då anstränger hon sig lite extra.

–  En riktig surgubbe som levt ett hårt liv och brukar spela på hästar blev alltid extra vresig om man inte kunde allt om hur han ville spela. Jag tänkte: honom ska jag vinna över! Jag läste på och gjorde ett riktigt bra andelssystem på travet. Numera frågar han glatt efter mina hästandelar. Då känner jag att jag har vunnit – och han också!

Ett av knepen hon använder för att få upp humöret brukar hon också lära ut till andra.

– Om du har en dålig dag, le ändå! Fortsätt att le så blir du till slut glad på riktigt. Och andra blir glada när du är glad!

Bra arbetskamrater är annars bästa medicinen när man själv har det jobbigt, tycker Caroline.

– Jag pratar av mig med jobbarkompisarna. Sen kopplar jag bort allt negativt och går in i min jobbroll. Men det handlar inte om att spela teater, utan om att vara mig själv.

Att stå på scen är annars något hon gillar. Just nu övar hon som bäst på Madonnas ”Like a Prayer” och andra popdängor inför höstens stora konsert med kören Joyvoice.

I november avgörs tävlingen om Sveriges bästa kassörska. Vinnaren får 50 000 kronor. Om det blir Caroline vet hon vad hon vill göra:

– En fest för mina jobbarkompisar och en resa med min familj.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Profilen: Caroline Willnäs

ÅLDER: 33 år.

JOBB: Willys i Söderköping.

LÖN: Cirka 17 000 kr/mån för 30 tim/v.

AKTUELL: Nominerad till priset för Sveriges bästa kassörska som delas ut av Hemmets Journal.