– Styrkan är att vi strävar åt samma håll. Vi har en fin dialog ledning, fackklubb och anställda, säger klubbordförande Klas Modd.

För honom är det relativt enkelt. Det gäller att ha en samsyn och att båda parter kan lagar och regler. Han skulle vilja att arbetsgivare och fack gick på utbildning tillsammans. Det skulle vara ett vinnande koncept, tror han.

På ett sätt är det redan så på Ica Kvantum i Bollnäs. Personalchefen är före detta klubbordförande.
– Det har jag stor nytta av i min nuvarande roll som länken mellan kollegorna på golvet och kollegorna i ledningsgruppen. Det ligger mig varmt om hjärtat att ha ett bra samarbete, säger Christina Rodin.

Hon har haft jobbet i fyra år. Före det saknade stormarknaden personalchef. Men i takt med att butiken växte kände handlaren Magnus Olsson att han inte räckte till. Först skapades ledningsgruppen, sedan tillsatts Christina Rodin. Magnus Olsson ser det som en fördel att personalchefen har en facklig bakgrund.
– Det är viktigt att både personer i ledande befattning och våra medarbetare har kunskap om vårt kollektivavtal. Att driva en butik är inget enmansjobb. Det gör vi tillsammans.

Låter inte små problem bli stora

Alla tre – Klas Modd, Christina Rodin och Magnus Olsson – menar att det är viktigt att ta tag i saker med en gång. Annars riskerar små saker att växa sig stora. Att ge deltidare som vill ha mer tid är däremot en ständigt pågående fråga. Klubben och arbetsgivaren försöker så långt det bara går. Enligt Handels vinnarmotivering har de lyckats bra:

”Ica Kvantum i Bollnäs har en fackklubb i toppklass och en lyhörd chef, vilket är grunden till att alla medarbetare behandlas med respekt och att eventuella problem löses snabbt. Majoriteten av medarbetarna har heltid eller höga deltider och butiken har kommit en bit på väg i arbetet med att minska antalet visstider. Här är det roligt att jobba och sammanhållningen är god. Den fina stämningen på butiksgolvet får även kunderna ta del av.”

Personalen har en egen Facebook-grupp där de kan ventilera, högt som lågt. Här kan man också fråga om någon vill ses efter jobbet eller som i Klas Modds fall träna.
– Otippat, men så är det. Jag har börjat träna.

Susanna Gideonsson delar ut priset till Handelns bästa arbetsplats – Ica Kvantum Bollnäs. Till vänster klubbordförande Klas Modd, till höger handlare Magnus Olsson.

Priset delas ut i dag, 21 november, av Handels ordförande Susanna Gideonsson. Stefan Berndtsson, förste ombudsman på Handels avdelning i Gävle, är också på plats. Med skjortan struken och slipsen knuten.
– Inte kan man dyka upp jeans och pikétröja en sådan här festlig dag.

55 personer är anställda på Ica Kvantum i Bollnäs. Av dem har 15 heltid. 28 har deltid, varav de flesta har 33 till 38 timmar i veckan. 12 har vikariat eller allmän visstid.

Butiken tipsar

Så får ni ett bra samarbete:

  • Ha högt i tak.
  • Ha en fin dialog.
  • Se saker från olika perspektiv.
  • Ta tag i problemen när de uppstår.
  • Att fack och ledning har samma kunskaper underlättar samsyn.
  • Informera – hellre för mycket än för lite.

Priset ska höja statusen

Med tävlingen ”Handelns bästa arbetsplats” vill Handels vill lyfta arbetsställen som fungerar och höja statusen i handeln. För att nominera måste du vara medlem i Handels och arbetsplatsen ha kollektivavtal. Vinner gör den som har bäst samarbete mellan fack och arbetsgivare. Vinnaren utses av Handels förbundsstyrelse. I år är första gången en dagligvarubutik vinner priset.

Tidigare vinnare:
2015: Ellos i Borås.
2016: Folksams telefonrådgivning i Sundsvall/Kramfors.
2017: Nowaste Logistics i Helsingborg.
2018: Ica Kvantum Bollnäs.