Kallt på jobbet? Det här gäller!
Nu börjar det. Kölden kommer. Men hur kallt får det egentligen vara på jobbet?
Hur kallt får det vara på jobbet?
Vid stillasittande arbete är rekommendationen från Arbetsmiljöverket 20 – 24 grader. Jobbar du nära en utgång som släpper in kall luft ska det finnas ett skydd. Vid rörligt eller fysiskt mera ansträngande arbete är rekommendationen minst 14 – 15 grader. Under tillfälliga köldknäppar får man acceptera lägre temperaturer.
Vi har kallare än så – vem ska jag prata med då?
Din chef. Har ni ett skyddsombud kan du prata med hen, annars din Handelsavdelning. Skyddsombuden kan påpeka bristerna och kräva att arbetsgivaren agerar, men ansvaret har arbetsgivaren.
Vi har pratat med chefen men ingenting händer – vad ska vi göra?
Skyddsombudet kan kontakta Arbetsmiljöverket som kan ingripa.
Är det riktigt illa kan skyddsombudet i väntan på Arbetsmiljöverket lägga ett skyddsstopp. Det gjorde skyddsombudet på Pressbyrån i Luleå 2015. Då var det så kallt i butiken att skyddsombudet förbjöd allt arbete. Butiken höll öppet ändå. För det dömdes Pressbyrån till skadestånd av Arbetsdomstolen.
Jag kan inte koncentrera mig för att det är så kallt – är det konstigt?
Nej. Arbetar du exempelvis i kassan nära utgången och dörren öppnas och stängs ofta avkyls du ojämnt. Förutom att det är obehagligt påverkar det förmågan att tänka. Det blir alltså svårare att fokusera och lättare att göra fel.
Kan jag skada mig av kylan?
Kalla leder och muskler ökar risken för belastningsskador. Exempelvis i nacke och axlar vid stillasittande arbete. När kroppen blir kall funkar också musklerna sämre. Det är speciellt svårt att arbeta med kalla fingrar, vilket blir särskilt tydligt vid monteringsarbeten men också vid arbete i kassa.
Kan jobba betala för varma arbetskläder?
I vissa fall kan kläder som skydd mot kyla räknas som personlig skyddsutrustning.
Det tar tid för chefen att fixa värmen och jag fryser nu. Kan jag tänka på något?
Extra element, extra kläder eller att man växlar mellan kassa- och golvjobb är några tillfälliga lösningar.
Källa: Arbetsmiljöverket, Handelsnytt.