Maxa din balkong för vinterhäng
Julen står för dörren och det är hög tid att börja pynta. Johanna Hanson på Mio i Eskilstuna ger sina bästa tips hur balkongen kan förvandlas från en tråkig förvaringsplats till en mysig vinterhörna.
Adventsglögg på balkongen, varför inte? Men balkongen ska vi kunna utnyttja även när julen är över, resonerar Johanna Hanson som tipsar om lite mer tidlös inredning på vinterbalkongen.
I år var höstmörkret så tungt att hon tidigare än vanligt tog fram ljusslingor och ljuslyktor ur julkartongerna. Men så är hon också lite av en inredningsexpert. För två år sedan vann hon Yrkes- SM i kategorin visual merchandise och förra året blev hon uttagen som en av 27 deltagare i Sveriges yrkeslandslag när Yrkes-VM gick av stapeln i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi. Där fick hon en fjärde placering i sin tävlingsgren som gick ut på att exponera två skyltfönster med olika varor och teman.
– Det viktigaste i tävlingen var att kunna göra en skiss. Hur vill jag disponera utrymmet? Det kan vara ett första steg när man börjar med sin balkong, att skissa i huvudet eller på papper. Själv tycker jag egentligen bäst om att bara bygga förutsättningslöst. Prova, byta plats på grejer, backa, titta, prova igen, se det växa fram.
Prova, byta plats på grejer, backa, titta, prova igen, se det växa fram.
På sin arbetsplats Mio i Eskilstuna har Johanna Hanson ansvar för bland annat den visuella marknadsföringen i butikens självplocksavdelning. Julutbudet började hon ställa ut redan i mitten av oktober. Nu i december är det som finns kvar redan på utförsäljning.
När det kommer till att inreda i juletid är det lätt att det blir väl mycket mischmasch både i färg och form, tycker Johanna Hanson. Bästa rådet är därför att försöka hålla sig till en ton.
Hennes vinterbalkong går i grönt och grått. Grundmaterialet är viktigt, påpekar hon.
– Fråga dig: Vill jag ha bling bling eller naturmaterial?
Det billigaste och snyggaste inredningsmaterialet hittar man enligt henne i skogen. Mossbevuxna grenar är hårdvaluta. Grankvistar, mossa och kottar är ingenting man behöver köpa i dyra inredningsaffärer (läs denna sida för att se vad som är tillåtet att plocka i naturen). Inte heller förespråkar hon de blinkande färgade neonlamporna i julbelysningsutbudet.
– Jag tycker man ska göra det enkelt, granriset har jag plockat i närmsta skog och det ger en mysig inramning på balkongräcket tillsammans med en dämpad ljusslinga.
Levande ljus i lyktor av olika slag ger den mest genuina belysningen, tycker hon. Vanliga sylt- eller barnmatsburkar upphängda i jutesnöre med en liten bit mossa i botten med ett värmeljus kostar praktiskt taget ingenting. Att kunna göra det bästa man kan av det material man har att tillgå är en extra bonus när man inreder, menar Johanna Hanson.
– Det är så här jag har lärt mig att tänka, både på yrkestävlingarna och yrkesutbildningen, att utgå från det man har till hands.
Och det tankesättet ligger rätt i tiden. Det mesta pyntet på Johanna Hansons balkong går faktiskt att kompostera eller återvinna när säsongen är slut.
– Jag tänker att man använder billiga, naturvänliga råmaterial, men stylar enhetligt och adderar något som ger ett exklusivt intryck.
På Johanna Hanson balkongmöbler ligger det fårskinn, filtar och kuddar.
– Fårskinnen är min största utgift. De kan ligga ute hela vintern men annat tyg måste man ta in. Det är sånt man kan lägga ut vid speciella tillfällen, till exempel då man har gäster.
För även om man inte sitter så ofta på sin balkong vintertid ger det en känsla av styling som sträcker sig in till de övriga rummen, menar Johanna Hanson.
– När julen börjar ticka på och närma sig kan man pimpa lite mer, lägga till det röda, guldet och glittret. När julen är över är det sånt pynt man kan plocka bort, men ändå behålla sin vinterinredda balkong.
Fem tips för en vinterfin balong
För många är balkongen ett extrarum vi gärna pyntar och använder sommartid. Men hur fixar man en mysig vinterstämning?
1 Tänk praktiskt, ha en bas som alltid kan stå ute. Addera med textilier vid speciella tillfällen.
2 Belys med ljusslingor och levande ljus.
3 Bygg in natur med mossa och gran,
förstärk julkänslan med röda äpplen och julros. Go all in närmare jul.
4 Sätt upp vindskydd för att öka rumskänslan, dekorera det med granris och lyktor.
5 Lägg träpall på golvet för att slippa grå, kall betong.
Johanna Hanson
Ålder: 23 år.
Familj: Pojkvän, mamma och mormor, två bröder.
Jobb: Säljledare på Mio i Eskilstuna.
Lön: 24 500.
Utbildning: Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet. Butikskommunikatör på yrkeshögskola.
Gör på fritiden: Rider.