I en intervju med DN inför regeringsförhandlingarna säger statsminister Stefan Löfven (S) att man från Socialdemokraternas håll är redo att kompromissa om arbetsrätten för att kunna få till ett samarbete med främst Centerpartiet.

– Jag delar Centerns uppfattning om att vi behöver göra något åt arbetsrätten, säger Löfven till DN, men tillägger att han inte vill ändra den svenska modellen så att parterna får en svagare ställning.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) välkomnar beskedet.

– Jag tycker att det är bra att Stefan Löfven ser de problem som finns på svensk arbetsmarknad och vad som behöver göras, säger Lööf till TT.

Men några som inte är glada över den eventuella kompromissen är LO.

I en intervju med Ekot säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson:

– Man kan inte heller ta bort arbetsrätten för hundratusentals svenskar i en kompromiss. Då är det bättre tycker vi att gå till extra val och pröva den frågan hos svenska folket.

LO-ordföranden utvecklar sitt resonemang i ett inlägg på LO:s Facebook-sida:

”Om politiker tänker lagstifta om lönesänkningar och försämring av våra medlemmars trygghet på jobbet kommer LO inte tveka att ta strid. Vi kompromissar gärna för att bygga Sverige starkare. Men vi kompromissar aldrig om tryggheten för vanligt folk. Om valet står mellan försämrad arbetsrätt och sänkta löner eller ett extraval är vårt besked tydligt: vi är redo att mobilisera vår fackliga valorganisation igen”.

Texten har tidigare publicerats på Arbetet som är en del av LO Mediehus där Handelsnytt ingår.