Den 28 december kom beskedet att samtliga 85 BR- och Toys R Us-butiker i Sverige slår igen portarna. Efter en misslyckad rekonstruktion under hösten och en svag julförsäljning kastade ägaren in handduken.

Här stänger Toys R Us och BR 28 butiker

Butik

Om inte verksamheten köps upp innebär det att omkring 450 anställda förlorar jobbet.

Fick dra ner gardinerna – efter 18 år i butiken

En av de drabbade är Almira Dzafic på BR i Alingsås. Redan i november fick hon och hennes kollegor reda på att butiken skulle stänga, då som ett led i rekonstruktionen som då pågick.

Men att den danska ägaren Top-Toy helt skulle gå i konkurs kom som en stor chock.

Det var en sorglig känsla. Jag har ju varit där i 18 år

– Vi trodde att vi hade till januari på oss. De ringde till oss i butiken vid fyra och sa att hela företaget hade gått i konkurs. En timme senare fick vi ett mejl om att vi skulle stänga helt klockan sex samma dag. Det var en sorglig känsla att dra ner gardinerna. Jag har ju varit där i 18 år, berättar hon för Handelsnytt.

Hon har inte arbetat sedan konkursbeskedet, men väntar ändå på att få ett jobbschema i Göteborg. På grund av utförsäljningar och reor har 22 av Toys R Us-varuhusen och sex av BR-butikerna öppet tillsvidare.

Oavsett om en ny ägare skulle ta över kommer Almira Dzafic med största sannolikhet att gå vidare från handeln. Att jobba i butik och ha familj är inte alltid enkelt, påpekar hon.

– Det beror så klart på vem som i så fall skulle köpa upp oss. Men som småbarnsförälder längtar jag efter lediga helger och familjemiddagar. Jag ska ta körkort i alla fall, det vet jag, säger hon.

Många är arga och besvikna

Vad gäller hantering av konkursen samt hur Top-Toy har behandlat sina anställda är hon besviken. Att ett så stort företag på så kort tid bara försvinner är mycket märkligt tycker hon.

Vi har en internnapp på BR där vi tidigare skrivit om sälj och kundmöten och sådant. Nu skriver alla av sig där i stället

– Jag har varit kvar för att det var ett familjeföretag och för att jag har känt mig hemma. Det är klart att jag är besviken. Vissa av mina kollegor är jättearga. Vi har en internapp på BR där vi tidigare skrivit om sälj och kundmöten och sådant. Nu skriver alla av sig där i stället, säger Almira Dzafic.

 

Några av skälen till Top-Toys konkurs anges vara förändrade lekmönster hos barn, samt ökad konkurrens från e-handeln.

Eftersom Top-Toy är danskt förvaltas konkursboet av två danska jurister, men den senaste veckan har även en svensk advokatbyrå kopplats in. Informationen från förvaltarna har hittills varit att de anställda ska få lön från antingen Top-Toy eller från den statliga lönegarantin. Även i Danmark finns en statlig lönegaranti.

Oklart när uppsägningstiden börjar gälla

En av frågorna som måste redas ut är när uppsägningstiden för de anställda i Sverige ska börja gälla.

– Handels Direkt var helt nerringda när konkursbeskedet kom. Det är mycket oro så klart. För vår del är det solklart att svensk lagstiftning ska gälla och inte dansk, säger Suzanne Jensinger, ansvarig ombudsman på Handels som har löpande kontakt med förvaltarna.

Hennes viktigaste råd till personalen är att spara alla lönespecifikationer och att leta fram sitt anställningskontrakt. I dagsläget är BR- och Toys R Us-medarbetare inte längre anställda av Top-Toy utan av konkursförvaltarna. Därför är det extra viktigt att hålla kolla på alla papper.

– Helt plötsligt så kan intranät och sådant stängas ner, och då har man ingen möjlighet att kolla att allt är rätt. Så spara och skriv ut allt, säger Suzanne Jensinger.

Totalt har Top-Toy drivit 226 BR-butiker och 72 Toys R Us-varuhus i Norden. Av dessa finns 62 BR-butiker och 23 Toys R Us i Sverige.

UPPDATERAD INFO 15/1:
Uppsägningarna gäller från och med 10 januari 2019.

Är du påverkad av Top-Toys konkurs? Här är fackets råd:

Anmäl dig till arbetsförmedlingen på en gång.

Skriv ut alla lönespecifikationer.

Håll koll på ditt anställningskontrakt.

När din uppsägningstid väl löpt ut – se till att få ett arbetsgivarintyg.

Kontakta Handels – informationsträffar hålls just nu på flera håll i landet.

Vid mer frågor – ring Handels Direkt på 0771-666 444

Detta gäller vid konkurs

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller inte.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Du kan bara få lönegaranti under den period din uppsägningstid gäller.