Ellen Martinsson frisör på Noirconcept.

Varför var du med?

– Det är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad. Både vad gäller kollektivavtalet och allmän information. Det här är också vår chans att påverka. Om vi inte säger någonting så utgår ju facket från att allting fungerar bra.

Vad lärde du dig?

– Att karensdagen är borta var helt nytt för mig. Jag lärde mig också mer om vad som gäller när vi använder sociala medier i jobbet, exempelvis när jag tar bilder på frisyrer och klippningar jag gjort och lägger ut. Det är lätt att tänka att det är mina bilder som jag kan använda som jag vill eftersom jag tog bilderna och skapade frisyren. Men det är ju salongens bilder. Vi fick rekommendationen att ha en policy för det här på salongen. Det kommer vi fixa på min salong nu!

Någon snackis?

– Förutom sociala medier – kemikalier. Det är alltid aktuellt. För några år sedan hade jag allergi som jag fick av hårfärgen vi använde. När vi bytte produkter för kanske ett och ett halvt år sedan försvann allergin så jag vet vilken skillnad det gör att använda ofarliga kemikalier – och handskar. Slarva inte med det!

Hur var Ari Koponen som föreläste?

– Fantastisk. Så inspirerande att höra om hans resa från missad cirkusskola till frisör. Han gav också tips på hur vi kan ta bilder för att marknadsföra salongen. Det ska vara enkelt. Ingen plottrig bakgrund. Det tar jag med mig.

Kommer du bli mer facklig?

– Jag vill vara med i den gemensamma klubb som vi i de olika Handelsavdelningarna ska bilda. Jag tror att det är jätteviktigt att veta hur andra har det på jobbet för att kunna se hur man själv har det.

Fotnot: Frisörkonferensen var för frisörer som tillhör Handels avdelningar i Göteborg, Trollhättan, Halmstad och Borås.

 

 

Karensdag ersätts med avdrag

Den 1 januari ersattes karensdagen i sjukförsäkringen med ett karensavdrag. I stället för hela inkomsten den första sjukdagen görs ett löneavdrag på 20 procent av sjuklönen en genomsnittlig arbetsvecka.