Melodifestivalen och Eurovision Song Contest upptar stor plats i Anders Thores liv – och i hans vardagsrum.

En dag när han kom till jobbet stod den där och väntade på honom: affischen från Melodifestivalen 1988 – inramad och signerad av de deltagande artisterna. Det var den allra första melodifestival som Anders upplevt på plats, då Tommy Körberg vann med Stad i ljus i konkurrens med Lena Philipsson, Lotta Engberg och Siw Malmkvist. Trettonåringen på parkett i Malmö stadsteater njöt i fulla drag och konstaterade att detta skulle bli hans musik.

Den 9 februari i år satt Anders i Malmö Arena och avnjöt Mello live för 37:e gången.

– Stämningen i arenan ger en helt annan upplevelse än i tv-soffan. Det händer så mycket runt omkring – de berättar när man ska klappa, när det kommer pyro och när man ska vifta lite mindre med ballongerna för att kameran närmar sig.

Stämningen i arenan ger en helt annan upplevelse än i tv-soffan.

När årets final går av stapeln i Friends Arena den 9 mars är Anders Thore där. Han håller tummarna för att hans favorit Anna Bergendahl ska ta sig dit från Andra chansen med suggestiva Ashes to ashes. Men lokalen gillar han inte.

– Friends är för stort. Många i Melodifestivalklubben hänger hellre kvar på förfesten i Münchenbryggeriet. Finalen borde flyttas tillbaka till Globen.

Friends är för stort.

Från Globen har Anders Thore ett av sina starkaste Mellominnen. Det var där han fick sjunga Främling för 13 000 åskådare vid en uppvärmningstävling strax före tv-sändningen 2003.

– Ingen känner mig här, tänkte jag. Men veckan efter kom kunder fram i butiken och sa: jag såg dig på scen!

Med åren har han blivit känd som schlageroraklet på Hemköp. Varje februari vill många höra hans åsikter om startfältet i Mello. En kund som bett om experttips kom glädjestrålande tillbaka och berättade att hon vunnit pengar. När Eurovisionfinalen hölls i Malmö 2013 gick hans schlagerskivor på repeat i butiken.

Det var i den vevan som hans hemliga välgörare lämnade in affischen. Den som nu hänger på hedersplats i hans schlagerpyntade vardagsrum.

Affischen från 1988 är pärlan i samlingen.

1980-talet har enligt vår expert ett särskilt skimmer i schlagerhistorien. Då gjordes många klassiska dängor enligt formeln han älskar:

– Upptempolåt. Bra intro, refräng som fastnar, melodi som byggs upp. Och ett pampigt slut.

Bästa någonsin är Högt över havet med Arja Saijonmaa från 1987. Anders gladdes av idolens comeback i årets festival, men är inte förvånad att hon åkte ut direkt.

– Det är nya tider nu. Gamlingarna har ingen chans när kidsen röstar.

Anders Thore

ÅLDER: 44 år.
JOBB: Kväll på Hemköp Triangeln i Malmö.
LÖN: 25 500 kr/mån för 29 tim/v.
AKTUELL: Aktiv medlem i Melodifestivalklubben som upplever årets höjdpunkt i Mellotider.