7 saker du behöver veta om att jobba i frysrum
Här är allt du behöver veta om det riskfyllda lagerarbetet i frysrum.
1. Så påverkas du av kyla
Människor är olika känsliga för kyla beroende på muskelmassa och underhudsfett. Kroppstemperaturen sjunker först i hud, händer och fötter. Vid avkylning minskar prestationsförmågan och det ökar risken för belastningsbesvär och olycksfall. Vid stark kyla kan även koncentration och omdöme påverkas.
2. Så länge kan du jobba
I ett frysrum ligger temperaturen på mellan -18 och -30 grader. Då räcker ofta inte den värme som kroppen alstrar för att hålla uppe kroppstemperaturen. Därför ska du inte jobba längre perioder utan paus eller rotation till en varmare lokal.
Hög aktivitet eller riktigt varma kläder hjälper till att hålla uppe kroppstemperaturen. Men det kan vara svårt att jobba i för tjocka kläder eller hålla tempot uppe länge. Du ska heller inte bli svettig och blöt. Arbetsmiljöverket har uträkningar för hur länge man kan jobba i frysrum beroende på aktivitet.
Gaffeltrucksförare: Vid -25 grader och i en normal frysrumsklädsel kan du jobba i 54 minuter innan du måste ha återhämtning i en högre temperatur. Men om du kör en öppen truck ökar avkylningen och då ska du inte jobba längre än 42 minuter.
Plockning av order: Du kan jobba hela arbetsdagen utan att kroppstemperaturen sjunker men det förutsätter att du orkar hålla ett högt tempo hela tiden utan att svettas och bli blöt.
För både plock och truck gäller att om du kan varva med vissa uppgifter utanför frysrummet, som att pricka av varor, så kan du vara där längre. Om perioderna utanför frysrummet är många och långa behövs ingen värmepaus.
3. Så länge måste du återhämta dig
För att återhämta sig efter ett arbetspass i frysrum krävs det att du vistas i 25 grader i 60 minuter eller i 20 grader i 90 minuter, vid låg aktivitet.
4. Regler att hålla koll på
Avprickning av ordersedlar ska kunna ske utan att vantar tas av eller i ett uppvärmt utrymme.
Transportöppning ska ordnas så att det inte blir drag, till exempel med en sluss.
Utrymme för pausvila med minst 20 graders värme ska finnas i närheten av kylda lokaler. Där ska det vara sittplatser.
Stark kyla innebär risk för farlig avkylning och det ska inte gå att bli inlåst i ett kyl- eller frysrum. Dörrarna måste gå att öppna inifrån och det ska finnas nödsignaler och nödbelysning.
5. Om du förfryser en kroppsdel
Ta dig till ett varmt rum. Värm upp hud mot hud, till exempel fingrar i armhålorna.
Drick gärna varm söt dryck.
Fortsätt uppvärmningen även om det gör ont.
Om du inte får tillbaka normal färg eller fortfarande saknar känsel i kroppsdelen efter 20 minuter bör du genast söka vård.
6. Klä dig rätt
Ha inte bomullsplagg närmast kroppen eftersom det blir blött när man svettas. Ett underställ i ull, polyester eller blandmaterial är bättre.
Utanpå understället är det bra att ha ett plagg med god isolationsförmåga som fleece, fiberpäls eller ylle.
Ytterst är ett det bäst med ett skalskydd av polyester som skyddar mot vind och väta.
Ha ullstrumpor direkt mot huden och sulor av yllefilt. Skorna ska också vara så tjocka att de isolerar mot kalla golv.
Två par handskar, ett par ytterhandskar som skyddar mot kyla och väta och ett par innervantar i ull är bra.
Arbetsgivaren ska stå för personlig skyddsutrustning som vid arbete i kyla bland annat är isolerande plagg, varma skor, sockor och mössa.
Tänk på att glasögon, klockor, piercingar och örhängen kan ge köldskador.
Tvätta dig inte samma dag som du ska jobba i kyla. Undvik feta ansiktskrämer, som kan bidra till köldskador.
Rökning, snus och alkohol försämrar kroppens möjligheter att skydda sig mot kyla.
7. Du får extra cash för att frysa
I alla fall om du jobbar på ett företag med kollektivavtal. I lager- och e-handelsavtalet får du ett frysrumstillägg på lönen som är på 10 procent av avtalets högsta minimilön för lagerpersonal. Detta gäller om du jobbar mer än 30 minuter i frysrum under arbetsdagen.
Källor: Lager- och e-handelsavtalet, Arbetsmiljöverket fördjupning av kylda livsmedelslokaler, AFS 1998:2 Arbete i kylda livsmedelslokaler, Arbetarskydd