– Jag är stolt. Det är så fint att mina kollegor och kära ungdomsgrupp har velat nominera mig. Priset är ett bra sätt att lyfta fram ungas fackliga engagemang, vilket jag tycker är viktigt.

Utsatt för bestraffningar

Att det skulle bli Claudia som skulle göra skillnad för anställda på sina två butiksjobb kändes långt borta för ett år sedan. Efter en arbetsdag låg Claudia med rödgråtna ögon på sin säng och orkade ingenting. Klumpen i magen växte. Självförtroendet krympte. Trots fina kollegor vågade hon inte prata om hur hon mådde av deltidsjobbet på den ena butiken. Kollegorna på det andra deltidsjobbet, föräldrar och vänner märkte och undrade. Ändå dröjde det. Det var när före detta anställda – vänner till Claudia – började fråga som hon märkte att hon inte var ensam med sin växande orosklump. De hade också känt den. Claudia började försiktigt prata med sina kollegor. En efter en kom berättelserna fram. Alla hade de något gemensamt. De hade varit utsatta för olika bestraffningar och härskartekniker. Anledningarna kunde vara allt från missat säljmål till att man undrat över någonting.

Organiserar sig i smyg

I smyg började Claudia och kollegorna organisera sig. Två steg fram. Ett tillbaka. De samlade dokumentation. Det blev ett fyrsidigt brev som nästan alla anställda skrev under. De tog kontakt med Handels. I dag har arbetsplatsen både fackklubb och otroligt mycket bättre stämning.
– Det finns saker kvar att göra men vi anställda håller ihop och pratar med varandra. Framför allt har vi kul på jobbet. Och nu vet vi hur mycket vi faktiskt kan påverka!

Du drog också i gång en fackklubb på din andra arbetsplats…
– Ja, varför inte? Mina kollegor var på. Nu har de också gått kurser och är väldigt engagerade. Chefen var också väldigt positiv. Man ska inte bara bilda klubb när man har problem. Det behövs alltid klubb.

Vad har du för knep – hur får du med dig folk?
– Jag tror det är viktigt att visa att man är passionerad och att man brinner för det man gör. Att våga dela med sig av personliga erfarenheter och ge bevis på att man vet att det går att förändra saker tillsammans.

Du är 23 år, har två arbetsplatser där du jobbar deltid. Vad säger du till dem som menar att unga är lata. Att deltidare är svåra att engagera fackligt?
– Vi unga måste börja tro på oss och visa varandra hur mycket vi kan påverka. Och fler äldre borde tro på oss och ge oss chansen. Det skulle också vara lättare för unga att engagera sig om de visste hur mycket det finns att engagera sig i. Det tog ett tag för mig att gå med i facket. Jag visste inte vilken stor och viktig grej det är. Ta bara en sådan sak som ob:n. Vilken ung person lever inte på ob:et? Det är facket som förhandlat fram. Det kan tas ifrån oss.

Vad är ett hjältedåd för dig?
– Svår fråga. Det kan vara så olika. Men att göra skillnad för en eller flera människor.

UPPDATERING 28/3:

Det blev Josefine Krantz från Svenska Målareförbundet som fick 2019 års pris för årets fackliga hjältedåd. I motiveringen nämns hennes arbete för ett jämställt målareförbund och fler jämställda arbetsplatser.

Årets fackliga hjältedåd

  • Är ett pris som delas ut av LO.
  • Går till en person eller grupp som gjort en betydande insats inom facket.
  • Pristagaren ska vara under 30 år och verksam i något av LO-förbunden.
  • Årets finalister är förutom Claudia Moraga Gullstrand (Handels), Jesper Jinesjö (Svenska
  • Målareförbundet), David Ly Bayard (Livs) och Josefine Krantz (Svenska Målareförbundet).
  • Delas ut 28 mars på LO:s Ungform på Runö utanför Stockholm.

Därför nomineras Claudia: "Claudia är klistret och energiknippet som gör att personalen i två butiker nu står enade och inte längre går till jobbet med en klump i magen. Claudia kämpar ständigt för sina kollegor och för att förbättra arbetsmiljön och våra villkor!"
Källa: Ur motiveringen till nomineringen.

Tidigare pristagare

Handels vunnit två gånger tidigare

2017: Maria Lövgren (Handels).
2016: Claes Thim (Elektrikerförbundet).
2015: Aidan Gribble och Erik Jansson (Byggnads).
2014: Mathias Westbrand Emilsson (Hotell och Restaurang).
2013: Personalklubben på Logent i Norrköping (Transport).
2012: Katja Ojanne (Hotell och Restaurang).
2011: Matilda Olofsson (Kommunal).
2010: Reband Raza (Handels).