De ska ge medlemmar röst i förhandling om avtal
Tydligare lageravtal och mer makt till butiksanställda står på önskelistan inför nästa års avtalsrörelse. När förhandlingarna startar ska de anställdas representanter vara bättre förberedda än någonsin.
Pernilla Sandberg på City Gross i Växjö och Mikael Gäfvert på Dagab i Göteborg kommer att spela viktiga roller i förhandlingarna om nya kollektivavtal våren 2020. De ingår i de förhandlingsdelegationer som Handels toppförhandlare har som samtalspartner under kraftmätningen med höjdarna från arbetsgivarnas organisation Svensk Handel.
– Spännande och utvecklande att få vara med, säger Pernilla Sandberg som är nyvald i förhandlingsdelegationen för detaljhandelsavtalet.
Tyngre roll
Hon och de närmare 40 andra förhandlingsdelegaterna var förra veckan inbjudna till två dagars utbildning i Stockholm, där de fick sätta sig in i viktiga avtalsfrågor och förbereda sig för sitt uppdrag.
Utbildningen är första steget i Handels satsning på att ge de förtroendevalda i delegationerna en tyngre roll än vanligt. Under hösten kommer de att besöka arbetsplatser, ringa runt till Handelsombud och delta i flera avtalskonferenser. På så sätt ska det bli tydligt att de representerar många fler än bara sina egna arbetskamrater.
– Positivt att få höra flera idéer och tankar om avtalet, tycker Pernilla Sandberg.
Själv anser hon att schemafrågor och anställdas inflytande är viktigt att utveckla.
– Anställda behöver få möjlighet att påverka mer. Fast mycket går att uppnå om man utnyttjar de möjligheter som redan finns i avtalet. Vi behöver sprida kunskap om vilka krav vi kan ställa på arbetsgivarna.
Tydligare avtal
Mikael Gäfverts arbetsplats har tillämpat det nya lager- och e-handelsavtalet sedan januari i år. Han anser att avtalet behöver bli tydligare.
– Det finns många punkter där vi inte tolkar avtalet på samma sätt som arbetsgivaren. Till exempel hur mycket hänsyn vi kan begära att arbetsgivaren ska ta till de anställdas önskemål i bemanningsplaneringen, säger Mikael Gäfvert.
Avtalsrörelse
Vägen till nya kollektivavtal 2020
Våren 2019: Diskussioner på arbetsplatserna om avtalsfrågor.
Maj 2019: Avtalsdelegationer utses på alla avtalsområden. Delegationerna består av förtroendevalda som är referensgrupp till Handels förhandlare.
Juni: Utbildning för de förtroendevalda i förhandlingsdelegationerna.
September: Förhandlingsdelegaterna ringer runt till Handelsombud och pratar om avtalsfrågor.
September-oktober: Avtalskonferenser i alla Handels avdelningar. Förtroendevalda diskuterar avtalskrav.
Oktober: LO-förbunden beslutar om eventuell samordning av avtalskrav.
Januari 2020: Handels byter avtalskrav med Svensk Handel.
Februari-mars: Avtalsförhandlingar.
1 april: Nya kollektivavtal ska börja gälla för butiker och lager. Om inte fack och arbetsgivare har kommit överens kan det bli strejk.
April-september: Avtalsförhandlingar om Handels övriga kollektivavtal.