Vad gjorde Pepper hos er?

– Det här är ett första test där Pepper får åka runt i Maxi-butiker och prova på olika arbetsuppgifter. Utifrån de erfarenheter vi får så kommer vi att utveckla programvaran i roboten.

Patrik Persson, handlare på Ica Maxi Universitetet i Örebro.

– Vi tänker att Pepper ska hjälpa kunder att hitta rätt varor, hjälpa till med recept, eller guida kunder som går på en diet eller så. Att lära kunder hur självskanningen fungerar kan också vara en möjlig syssla.

Man kan ställa frågor till den. Lite som med Siri i Iphone.

Patrik Persson

Hur funkar det då? Man bara frågar den så hjälper den till eller?

– Ja, man kan ställa frågor till den. Lite som med Siri i Iphone. Men det är som sagt en lightvariant vi har haft här. All mjukvara är inte installerad än. Vi hoppas kunna ha en fullt fungerande robot på plats i januari.

Hur funkade första dagen?

– Bra. Det var väldigt roligt att se hur kunderna reagerade. Den är ganska liten och har snälla ögon så de flesta verkade gilla honom. Men det var väldigt olika. En del gick fram till den direkt. Andra nonchalerade den helt. Det var som väntat. De flesta är inte vana vid att interagera med den här typen av robotar.

Vad tycker de anställda?

– Jag har inte hunnit kolla riktigt än. Den var här så kort. Men när vi pratat om Pepper innan så har de flesta gillat idén. Vi är en butik som gillar ny teknik så det är inte så stor dramatik.

De tar de tråkiga monotona uppgifterna som ingen ändå vill göra så att vi kan fokusera på roligare saker.

Patrik Persson om robotars framtid i handeln.

Det finns ingen risk att Pepper snor timmar från personalen då?

– Nej, inte alls. Vi ska inte använda den på det sättet. Vi har dock sett en sådan diskussion på vår Facebook-sida, att ”nu ersätts anställda med robotar”.

– Jag kan förstå om man är orolig för det. Men ta självskanningen som exempel, vi har inte fått färre anställda sedan den kom. När vi blivit bättre på att ta betalt har vi i stället utvecklat delikatessen och skaffat en food court. Jag tror att robotar kommer att fungera mer så – de tar de tråkiga monotona uppgifterna som ingen ändå vill göra så att vi kan fokusera på roligare saker.

Fotnot: Pepper drar nu vidare på Ica Maxi-turné. De följande dagarna kommer den besöka Nyköping, Norrköping, Motala och Västerås.