I dag startar Week for future, en vecka för att uppmärksamma klimatfrågan. Företaget Haglöfs stänger sina flaggskeppsbutiker för att de anställda ska kunna vara med på klimatstrejken under dagen. 

I dag hålls FN:s klimattoppmöte i New York och 2 500 strejker planeras i 150 länder. Enligt  ETC kommer drygt tusen Amazon-anställda att protestera mot det egna företagets klimatpolitik. 

Syndikalisterna strejkar

I Sverige kommer veckan att kulminera med en stor strejk nästa fredag, 27 september. Då kommer fackföreningen Syndikalisterna att gå ut i politisk strejk. De har skickat ut ett strejkvarsel till arbetsgivarna om att deras medlemmar inte kommer att arbeta under tiden strejken pågår. 

Handels låter sina egna anställda delta i manifestationerna i samband med klimatstrejken på betald arbetstid. De uppmanar även medlemmar att delta – utanför arbetstid. 

– En strejk skulle i det här fallet drabba arbetsgivare som är viktiga för en hållbar ekonomi. Därför väljer Handels att inte varsla om strejk 27 september, säger Susanna Gideonsson, ordförande i Handels, i ett uttalande.