4 Sound är en av landets största butikskedjor för musikinstrument. Nu klarar kedjan inte längre att stå emot konkurrensen från e-handeln.

– Vi har ju slagits hårt i en tuff marknad under många år, där e-handeln har varit väldigt framträdande i musikbranschen. Utländska aktörer har satt stort tryck på våra skandinaviska marknader och pressat marginalerna, säger Patrik Johansson, retailchef för Music Retail Holding, bolaget bakom 4 Sound.

Det skulle förvåna mig om inte någon annan plockar upp affären och driver den vidare

Patrik Johansson, retailchef Music Retail Holding

4 Sound har 19 butiker i Sverige med omkring 150 anställda, varav 19 butikschefer och resten säljare. De arbetar just nu vidare medan butikerna fortfarande är öppna, och utförsäljningen ska dras i gång.

– Bolaget är ju i konkurs och en del av det är ju att de anställda kommer att sägas upp. Sen finns det goda möjligheter till att verksamheten kommer att leva vidare i någon annan tappning. Det finns värden i vår verksamhet och det skulle förvåna mig om inte någon annan plockar upp affären och driver den vidare, säger Patrik Johansson.

Innebär det i så fall att de anställda kan få behålla jobben?

– Det brukar ju ofta vara en del av dealen i så fall, att man tar med förpliktelser och driver det vidare.

Hur känns det att gå i konkurs?

– Det är fullkomligt för jävligt. Vi har varit igenom ett stålbad hela 2019 och försökt anpassa verksamheten så att vi skulle ha goda möjligheter att driva det här framåt. Många anställda har slitigt hårt för att få det att fungera. Det känns som att man får benen undanslagna precis innan mållinjen.

Handelsnytt pratar med en anställd som ännu inte vill kommentera läget.

– Det är så tidigt, så vi vet inte så mycket, säger den anställde.

Detta gäller vid konkurs

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller inte.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.