Vid norska gränsen säljs godis för miljarder
Glöm barndomens enkronors-plockande med tång över disk. För att mäta snaskförsäljningen vid norska gränsen är det mått som ton och lastbil som gäller. Gottebiten är butiken som säljer det ingen behöver, men alla vill ha.
Meter efter meter med chokladkakor längs väggarna. Höga pallar med burkläsk i bakre änden. Rader av hallonskallar, kolor, sega råttor och klubbor som korsar rummet.
Och i mitten, tornandes över hela härligheten, tio stycken plaströr till bredden fyllda med smörgula, chockrosa och bubbelgumsblå jellybeans.
– De är inte uppfyllda hela vägen in, kommenterar butiksanställda Meja Lundqvist de färggranna godistornen.
– Vi fyller bara på det yttre lagret, men barnen älskar dem.
190 000 besökare
Det må låta amerikanskt, men på Gottebiten i värmländska Töcksfors är det främst norska sötsaker som gäller. Butiken, som ligger inne i Töcksfors Shoppingcenter, befinner sig ett stenkast från gränsen och har hittills i år lockat 190 000 kunder. Uppskattningsvis är 90 procent av dem norrmän.
Freia-choklad, Kvikklunsj och Festpletter tillhör därmed storsäljarna. Och läsk. Hittills i år har butiken sålt över 1 200 pallar. När en ”brus” kostar lika mycket på den norska sidan som fyra här är det inte konstigt säger Meja Lundqvist.
– Det händer att kunder kommer fram och undrar om vi skrivit fel på prislapparna, säger hon.
Det händer att kunder kommer fram och undrar om vi skrivit fel på prislapparna
Hon bor i Årjäng som ligger ett par mil bort. På Gottebiten har hon jobbat extra sedan januari. I hennes bekantskapskrets är hon långt ifrån ensam om det. Hela köpcentrumet är fyllt av kompisar.
Bara på Gottebiten arbetar sju stycken som gått i samma klass som hon.
– Det påverkar stämningen. Det blir liksom inte lika stelt. Man kan skoja och vara avslappnad, säger Meja Lundqvist.
Ett liv i skuggan av gränshandeln
I förbutiken till godispalatset står Ingela Svensson och packar upp snus, en annan del av gränshandelns fokusområden. Precis rakt över finns ytterligare en stor tobaksbutik, Snus by Gottebiten.
– Snus, godis och läsk. Vi säljer det som ingen behöver men som alla vill ha, skrattar Ingela Svensson.
Även hon kan skriva under på vikten som gränshandeln haft för lokalsamhället. Uppvuxen i den lilla orten Östervallskog några kilometer bort har hon levt i skuggan av gränshandeln hela livet.
När hon var liten drev hennes föräldrar en klädbutik i Töcksfors, och fram tills att köpcentrumet öppnade 2005 drev hon själv en heminredningsbutik i närheten.
– Förr gick det mer åt båda hållen. Vi åkte till Norge och köpte smör och socker. I dag tror jag det bara är blöjor och bröd som är billigare i Norge. Utvecklingen har verkligen varit explosionsartad, säger Ingela Svensson, som också är fackligt förtroendevald i butiken.
Större än Mall of Scandinavia
Siffrorna talar också sitt tydliga språk. Gottebiten, Snus by Gottebiten och dess systerbolag Godisfabriken omsatte förra året närmare 1,6 miljarder. Bara Gottebiten med dess åtta butiker har i år sålt över 1 000 ton godis, eller cirka 70 fullastade lastbilar om man så vill. Av dessa har Töcksforsbutiken stått för 100 ton.
Gränshandeln som helhet fortsätter också att slå nya rekord. Enligt norska statistikbyrån SSB gränshandlade norrmännen för nära 17,3 miljarder svenska kronor mellan mars i fjol och mars i år.
I år tog dessutom Nordby Shoppingcenter i Strömstad cirka tio mil söder om Töcksfors över förstaplatsen från Mall of Scandinavia som Sveriges största köpcentrum räknat i omsättning.
– Norrmännen kallar det för Harryhandel, lite fulhandel så där, säger Ingela Svensson och fortsätter:
– Samtidigt är de väldigt trevliga, och har bra humor. En kund sa till mig häromveckan: ”Auf Wiedersehen. Det är engelsk och betyder traktor.” Det är sånt som gör det kul att jobba.
Sockerskatt väcker debatt
Men framgångarna har också väckt ont blod, inte minst inom godisindustrin i Norge som menar att gränshandeln riskerar att ta död på den inhemska produktionen.
Särskilt har röster höjts mot den norska sockerskatten, en skatt som funnits sedan 1981 men som höjdes förra året. Det har inneburit att skatten på ett kilo lösviktsgodis i Norge i dag är ungefär 35 kronor.
Godis var redan väldigt dyrt i Norge. Det har gått från jättedyrt till ännu lite mer jättedyrt.
Men enligt Ingela Svensson är debatten om sockerskatten överdriven. Visst påverkar den, men inte så mycket som det i bland låter.
– Godis var redan väldigt dyrt i Norge. Det har gått från jättedyrt till ännu lite mer jättedyrt. När man läser om det låter det som att sockerskatten har förändrat allt, men vi har bara sett en liten skillnad.
Brist på bostäder och personal
I Töcksfors har man i stället annat i tankarna. Personalbristen till exempel. Att rekrytera personal är ett ständigt aber, säger butikschefen Thomas Pettersson. Och inne på köpcentrumet slåss butikerna om personalen.
Framförallt är det läget som ställer till det.
– Det är tio mil från Karlstad och hit. Vi har anställt mycket folk lokalt vilket är roligt. Vi har möjlighet att ge unga från trakten chansen. Men tyvärr räcker det inte.
För att locka fler anställda har man försökt rekrytera på norska sidan. I andra butiker har man också prövat att erbjuda bonusar, till exempel under sommarmånaderna för att få ihop scheman.
Bostadssituationen är riktigt illa, och lokaltrafiken ska vi inte tala om. Utan gränshandeln vore inte Töcksfors någonting. Man borde backa oss mer kan jag tycka
Bostadssituationen är riktigt illa, och lokaltrafiken ska vi inte tala om. Utan gränshandeln vore inte Töcksfors någonting. Man borde backa oss mer kan jag tycka
Även det har fått svalt mottagande. Thomas Pettersson skulle önska mer stöttning från politiskt håll.
– Bostadssituationen är riktigt illa, och lokaltrafiken ska vi inte tala om. Utan gränshandeln vore inte Töcksfors någonting. Man borde backa oss mer kan jag tycka.
Toppsäljare vid gränsen
Sjokoladefamilien
Luftfylld choklad i form av fåglar, ägg och kaniner. Tillverkaren gör även andra rödblå-klassiker som Smørbukk, Smash och Sjokoladekongler.
Crocodiller
De här orangea och svarta skumkrokodilerna är omåligt populära på andra sidan gränsen. Enligt en anställd på Gottebiten tillhör de butikens absolut mest sålda sötsaker.
Festpletter
Denna färggranna chokladskapelse är ytterligare en favorit bland norrmännen.
13 ton lösviktsgodis såldes under påsken
Gottebiten består av åtta butiker i Charlottenberg, Långflon, Töcksfors och Strömstad, samt de fyra snusbutikerna Snus by Gottebiten. Moderbolaget Gottebiten En Gros AB driver också tolv butiker under namnet Godisfabriken.
Totalt omsatte butikerna nära 1,6 miljarder förra året. Antalet anställda varierar, men inom koncernen arbetar cirka 400 personer, varav 150 jobbar på Gottebiten och Snus by Gottebiten.
Halloween och jul utgör toppar, men mest drag är det under påskveckan. Senast sålde butiken i Töcksfors 13 ton lösviktsgodis under påsken.
Rekordhöga matpriser gynnar gränshandeln
17,3 miljarder SEK. Så mycket gränshandelsshoppade norrmännen för mellan mars i fjol och mars i år, enligt den norska statistikbyrån SSB. Det är en ökning med 8,3 procent jämfört med året innan. I den mätningen ingår dock inte den digitala gränshandeln.
Norska matpriser är de högsta i Europa. I fjol låg man 63 procent högre än genomsnittet i EU.
Källa: Statistisk sentralbyrå SSB