Redan för några månader sedan när medier först rapporterade om viruset började samtalen komma, säger Claes Larsson som är chef på Handels fackliga rådgivning Handels Direkt.

– Då handlade det om asiatiska livsmedelsbutiker där chefen stängt butiken. Antingen på grund av oro, eller på grund av att man själv befann sig i Kina och inte kom hem. Då gällde det främst vad som hände med lönerna.  

Vill sätta personal i karantän

Just nu bedömer Claes Larsson att det kommer in några samtal om dagen med frågor om viruset. De flesta rör om arbetsgivaren har rätt att sätta personal som befunnit sig i drabbade områden i karantän. Detta med anledning av att en rad större kedjor gått ut med information kring just detta.

Det vi har fått till oss är att några arbetsgivare sagt att man ska sitta i karantän utan lön. Det stämmer så klart inte.

Claes Larsson, chef på Handels Direkt.

– Det vi har fått till oss är att några arbetsgivare sagt att man ska sitta i karantän utan lön. Det stämmer så klart inte. En arbetsgivare kan inte bestämma något sådant. Kommer man överens om att man ska vara hemma så ska självklart lön utgå, säger Claes Larsson.

Kan ha rätt till smittbärarpenning

Andra frågor har handlat om sjukdomssymtom mer generellt. Vad ska man göra om man känner sig dålig? Eller om man varit i kontakt med någon som är det?

– Då ska man så klart kontakta sjukvården. Om de i sin tur bedömer att man bör vara hemma i karantän så har man rätt att söka en så kallad smittbärarpenning. Det finns väldigt bra information hos Försäkringskassan om det, säger Claes Larsson och avslutar:

– Samtidigt är det lite uppjagad stämning just nu. Än så länge kan man sitta lugnt i båten.

Hemma på grund av smittorisk – detta gäller

Flera stora handelsföretag har instruerat anställda som befunnit sig i högriskområden att stanna hemma i 14 dagar. Både H&M, Ica och IKEA har infört sådana rutiner.

Arbetsgivaren har rätt att säga åt anställda att vara hemma, men då med full lön. Arbetsgivare kan aldrig tvinga en anställd att sjukskriva sig.

– Det är en rättighet att stanna hemma om man är sjuk. Arbetsgivaren kan aldrig förfoga över den rätten, säger Malin Sjunnebo, avtalsjurist på Kommunal, till tidningen Arbetet.

Om man själv är orolig för att bli smittad finns dock inget lagstöd för att vara hemma.

Hittills har drygt 89000 personer smittats av det nya coronaviruset Covid-19. Utav dessa har drygt 3000 människor dött. I Sverige har 14 personer bekräftats smittade.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Arbetet.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för för fler bra artiklar .