Tufft för gränshandeln när Norge stängt gränsen
Ett kundtapp på upp mot 90 procent, det är förväntningarna på gränshandelskedjan Eurocash när Norge nu inför stränga gränskontroller och karantänsregler.
– Det är bara svenska kunder kvar, säger anställda.
Naturligtvis innebär det dråpslag för gränshandeln mot Norge som har så mycket som 80-90 procent norska kunder. Bland de anställda inom den Axfoodägda matvarukedjan Eurocash är oron nu stor.
Bara svenska kunder kvar
Totalt arbetar 350 anställda i sju varuhus längs norska gränsen, bland annat i Strömstad, Svinesund, Töcksfors och Charlottenberg.
– I dag är gränsen stängd, det är märkbart. Det är bara de svenska kunderna kvar. Men vi kämpar på, berättar Christina Ramstad, klubbordförande i Charlottenbergsbutiken.
Hon sitter även i den centralfackliga gruppen inom kedjan. Det har varit många möten de senaste dagarna, berättar hon.
– Det finns inget facit i en sådan här situation. Vi får ta det dag för dag. Men de i kassan här är hjältar. De sitter längst fram i linjen och utsätter sig för smittan i ett läge där oron är stor och där inget vet vad som kommer ske.
De i kassan här är hjältar. De sitter längst fram i linjen och utsätter sig för smittan i ett läge där oron är stor och där inget vet vad som kommer ske.
Hon vill också ge en stor eloge till arbetsgivaren. Informationen har varit så tydlig det går, och cheferna har alltid funnits ett samtal bort.
– Jag får svar på fem minuter när jag mejlar. Cheferna har hittills varit väldigt bra. Och jag är inte rädd för att vara kritisk när det behövs, säger Christina Ramstad.
Dagarna fram till stängningen har varit intensiva. En viss hamstring har funnits, och medarbetarna har varit noga med handsprit och handskar i kassan.
– Det har varit ett riktigt högt tempo. Men bemanningen har varit bra. Det har inte varit på osunda nivåer, säger Jonatan Gyberg, som sitter i klubbstyrelsen i Charlottenberg.
Hoppas på permittering
Vad som kommer att ske med jobben när kundunderlaget viker så pass kraftig vet varken Christina Ramstad eller Jonatan Gyberg. Förhoppningen är att gränshandelns många goda år ska kunna täcka en del av förlusterna, samt att statliga insatser så som permittering kan bidra.
– Jag kan tänka mig att de affärer som inte har Axfood och Norgesgruppen bakom sig har det ännu tuffare. Men det är klart att man inte klarar sig hur länge som helst i det här läget, säger Christina Ramstad.
Handels väntar sig varsel
Från Axfoods sida vill man i nuläget inte uttala sig om vad som kommer att ske. Enligt Axfoods presschef Magnus Törnblom utvärderar man läget i detta nu.
– Vi får passa på den här frågan just nu, vi behöver sätta oss in i och analysera det hela lite närmare först, skriver han i ett mejl till Handelsnytt.
Från Handels sida väntar man sig varsel från gränshandeln de närmsta dagarna. Exakt var och hur är i dagsläget dock oklart.
Karantän vid norska gränsen
I lördags gick den norska regeringen ut med beskedet att man stänger flygplatser, hamnar samt inför strängare gränskontroller.
Man har även beslutat att alla resande vid hemkomst till Norge ska sitta i karantän hemma under 14 dagar. För resande från Finland och Sverige gäller karantänsreglerna från tisdag den 17 mars.