På torget bland de bruna höghusen, tunnelbanestationen och vårdcentralen ligger Ica Nära i Axelsberg, strax söder om Stockholm. Klockan är runt elva på förmiddagen och normalt brukar det vara glest med kunder i butiken. Men det är inte vanliga tider. Det är coronatider och i den lilla Ica-butiken är kön till kassan lång.

Många av kunderna tillhör riskgrupperna under den rådande corona-pandemin. För att skydda dem har butiken bestämt att öppna 50 minuter tidigare på morgonen. Då får bara de som tillhör riskgrupperna handla. På så sätt skyddas de från att träffa många människor och från att smittas av viruset. 

– Man vill hjälpa till och göra det man kan. Kunderna var så glada att de ville krama oss, men vi höll tillbaka. Man vill inte riskera att smitta någon även om man är frisk, säger Daga Forsberg, en av de anställda på Ica-Nära i Axelsberg.

Man vill hjälpa till och göra det man kan.

Daga Forsberg, Ica Nära Axelsberg

Hon och Katja Marchocka har båda jobbat i butiken länge. De är båda äldre och tillhör därmed själva riskgruppen. Men precis som alla andra butiksanställda kan varken Daga eller Kajta jobba hemifrån.

– Stanna hemma, stanna hemma. Det är det enda man hör. Men vad händer om vi stannar hemma? Det går inte, säger Daga och Katja.

Tillhör själva riskgruppen

Handlaren Simon Forsslund tog beslutet att hålla extra morgonöppet i måndagskväll. Tipset kom från en kund och när Simon ringde runt till de anställda sa de alla ja direkt. Nu ringer andra Ica-handlare till Simon och modellen är på gång runt om i Stockholm. Även på andra håll i landet öppnar butiker tidigare för riskgrupperna.

– Alla måste göra vad de kan just nu. Vi gör vårt. Mina medarbetare har verkligen jobbat hårt den senaste tiden. De har gjort en stor insats. På morgonmötena brukar vi prata försäljning och drift men nu pratar vi Corona. Det senaste som hänt, vad som gäller och så kollar vi hur vi mår. Vår vardag rullar ju på.

Ica-handlaren Simon Forsslund.

Butiken följer säkerhetsåtgärderna, som extra hygien- och städrutiner och att stanna hemma vid minsta symptom. De anställda som själva tillhör riskgruppen får vara hemma om de vill. Linus Laurén har astma men har ändå bestämt sig för att jobba.

– Jag är lite orolig, men vill göra en insats. Jag har en bra dialog med min chef. Kunderna är verkligen tacksamma för att vi jobbar. Vi har många äldre som stammisar. Det har varit självklart att ställa upp.

Linus Laurén.

Jag är lite orolig, men vill göra en insats. Kunderna är verkligen tacksamma för att vi jobbar.

Linus Laurén

I går var första dagen som butiken höll extra öppet. Då handlade runt tio personer. Timmen efter befann sig 70 personer i butiken. De senaste dagarna har försäljning ökat mellan 40 och 60 procent.

– Det har varit hysteriskt. Vi haft hyllor som gapat tomma. Särskilt toapappret har varit slut. Det har varit galet, säger Kenneth Karlsson som jobbat här i över 30 år.

Trots att Kenneth säger att han inte är en orolig person av sig tycker han att det är lite läskigt just nu.

– Det är få människor ute och tunnelbanan är inte fullproppad med folk som den brukar. Men jag oroar mig inte. Vi får bra information. Vi har bra rutiner. Jag tvättade till exempel händerna mer än dubbelt så många gånger som tidigare, säger han.

Kenneth Karlsson.

Även Coop, Hemköp och Willys öppnar tidigare på morgonen för personer i riskgrupperna. Butikerna ligger runt om i landet. Några exempel är Halmstad, Liatorp, Tierp, Skillingaryd, Stora Höga, Svanesund, Ellös, Lund, Eslöv Torslanda,  Upplands Väsby och flera butiker i Stockholmsområdet.

Fler hjälteinsatser som görs

Att öppna tidigare på morgonen för riskgrupperna är ett exempel på butiksanställdas insatser. Anställda på 7-Eleven och Pressbyrån bjuder sjukvårdspersonal på fika. På Ikea i Kållered packade logistikchefen Johan Andersson ihop lagret av handsprit och munskydd, satte sig i bilen och åkte raka vägen till Sahlgrenska sjukhuset. På Beijer i Västeråstrakten tömde filialchefen Tobias Johnsson lagret på engångshandskar och andningsmasker och gav till intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Västerås. För att nämna några. För att inte tala om alla butiksanställda som varje dag jobbar hårt för att människor ska kunna handla. Trycket från kunderna är så högt att det på vissa håll även förs förhandlingar med facket om dispens för nattarbete.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för fler bra artiklar .