– I dag har vi faktiskt haft ganska bra drag, säger Sussi Olsson inne på Kappahl-butiken.

Hon har jobbat på företaget i 20 år. Hennes kollega Katja Aceiton och hon tillhör grundbemanningen. Vad som kommer att hända framöver är det ingen som vet, men de är båda vid gott mod.

– Vi hoppas det ska ordna upp sig. Jag har sagt att jag kan vara tjänstledig ett tag om det är så. Pengar får lösa sig på annat sätt, säger Sussi Olsson och fortsätter:

– Det viktigaste är att sjukvården fungerar nu. Och att man tar hand om sina nära och kära. Allt annat spelar mindre roll.

Sussi Olsson och Katja Aceiton kämpar på på Kappahl. – I dag har vi faktiskt haft ganska bra drag, säger de.

Det viktigaste är att sjukvården fungerar nu. Och att man tar hand om sina nära och kära. Allt annat spelar mindre roll.

Sussi Olsson, butiksanställd på Kappahl.

Men så klart har den senaste veckan satt sina spår. Vikarier och timanställda har fått sluta. Öppettiderna har justerats och man har beslutat att stänga provrummet, vilket irriterat en del kunder. Att sprita kortterminalerna och konstant bära handskar har blivit en del av vardagen.

– Vår chef är hemma nu och jobbar med allt administrativt. Det är mycket. Men de har skött det väldigt bra. Vi får hela tiden löpande information, säger Sussi Olsson.

På skyltarna står uppmaningen i klartext. ”Stanna hemma om du är sjuk”

Äldre vill inte isolera sig

En anledning till att det trots allt rullar på är de äldre kunderna. De kommer som vanligt. ”Ska vi vara helt isolerade, det går ju inte!” är en vanlig förklaring.

Även om besöken är uppskattade tycker Katja Aceiton att de borde vara lite mer försiktiga.

– De betalar med kontanter trots att vi ber om endast kort just nu. Många vill att vi ska ta i deras mobiler för att hjälpa till med rabatter i appen. Det har jag inte lust med nu.

Hennes oro kretsar kring hennes son som har astma.

– Det skulle vara riktigt jobbigt om han fick corona. Det är det jag kan vara rädd för, annars går det bra, säger Katja Aceiton.

Justerade öppettider är en konsekvens av Coronaviruset framfart.

Fortsätter man in i centrumet märker man snabbt att det är långt ifrån öde. På kaféerna sitter folk och dricker kaffe, och på torget pågår torghandeln som vanligt. I centrumets fyra matbutiker är ruljansen i full gång.

Inne på Intersport är det lugnare, men trots det är läget än så länge under kontroll säger butikschefen. Inga anställda har än så länge behövt sluta.

MQ-ägda kedjan Joy har dock slagit igen portarna. Beskedet kom i onsdags att man stänger samtliga 40 butiker i Sverige. Något som påverkar cirka 150 anställda. På dörren står en lapp att ”den ekonomiska lönsamheten under en längre tid varit utmanande”, och att man inom kort ska öppna igen för utförsäljning.

I onsdags gick MQ-ägda kedjan Joy i konkurs. 150 anställda påverkas. I Farsta Centrum är nu gallerna fördragna.

Extrajobb när universitet håller stängt

I centrumets andra vinge ligger Akademibokhandeln. Bokkedjan hade tidigare två affärer i Farsta, men nu är endast en kvar. I dag har medarbetaren Thomas Albers blivit extrainkallad. Inte med anledning av coronaviruset, utan på grund av tidigare planerad ledighet.

Jag har ändå fått intrycket av att folk är rätt lugna, både kunder och personal. Vi mår bra, än så länge

Thomas Albers, butiksanställd Akademibokhandeln.

­– Men det passade rätt bra. Jag är tjänstledig för studier och nu har de har stängt universitetet.

Thomas Albers på Akademibokhandeln behåller lugnet. – Vi mår bra, säger han.

Visst är det lugnare än vanligt, medger han. Men då får man passa på med annat, som att bygga om och flytta hyllor.

– Jag har ändå fått intrycket av att folk är rätt lugna, både kunder och personal. Vi mår bra, än så länge, säger han.

Fakta: Farsta Centrum

Farsta centrum är ett av den första ABC-samhällena i Sverige. Det innebär att arbete, bostäder och centrum finns samlade på samma plats.

Centrumet har i dag cirka 150 butiker och restauranger.

Lokalerna ägdes tidigare av Atrium Ljungberg, men såldes nyligen till Stadsrum Fastigheter AB för nära fyra miljarder kronor.