2000 anställda påverkas när Intersport rekonstrueras
Coronakrisen blev för mycket för sportjätten – nu ansöker företaget om rekonstruktion.
Minskad fysisk handel och allt för stora fasta kostnader har lett till betalningssvårigheter för sportkedjan Intersport. För att undvika konkurs har bolaget nu lämnat in en ansökan om företagsrekonstruktion vid Göteborgs tingsrätt.
Vill rädda jobben
Enligt kedjan kommer rekonstruktionen som en direkt konsekvens av coronakrisen.
– Det är ett tungt beslut att fatta, men i den extrema situation vi just nu befinner oss så är det nödvändigt när alla andra alternativ är utforskade. Detta är en extraordinär åtgärd som vi nu tvingas till och jag beklagar att fordringsägare kan komma att drabbas, men vi gör det här för att rädda jobb och för att verksamheten ska överleva på lång sikt, säger Marcus Wibergh, vd för Intersport, i ett uttalande.
Vi gör det här för att rädda jobb och för att verksamheten ska överleva på lång sikt
Även Löplabbet påverkas
Rekonstruktionen omfattar även Löplabbet, som sedan 2014 ägs av kedjan. Totalt påverkas omkring 2000 anställda och cirka 100 butiker av beslutet.
Nils Åberg och Linda Schenholm på advokatfirman Carler utsetts till rekonstruktörer. Enligt dem har Intersport ”goda förutsättningar” att klara rekonstruktionen.
Detta gäller vid företagsrekonstruktion
Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem men som på sikt har möjlighet att överleva.
Företaget eller fordringsägare kan ansöka i domstol om rekonstruktion. Om domstolen beviljar rekonstruktion utser den en rekonstruktör.
Lön till de anställda kan vid rekonstruktion betalas ut genom den statliga lönegarantin.