Ett av coronapandemin många offer inom modebranschen är Göteborgsbaserade Wasséns. Företaget sålde bland annat väskor och accessoarer och hade tre butiker och en webbshop. I maj gick bolaget i konkurs. 

– Det var ett 150 år gammalt företag, en ikon som gick i graven. Jag har jobbat där sedan 1986, hela mitt arbetsliv, säger Karin Olsson, en av de 16 fastanställda som fick sluta. 

Ska täcka uppsägningstiden

När ett företag går i konkurs får de anställda lön från statliga lönegarantin. Den ska täcka innestående lön, lön under uppsägningstiden, semesterersättning och semesterdagar som man inte tagit ut. 

Men för Karin Olsson blev uträkningen från konkursförvaltaren en riktig kalldusch. Arbetsgivaren var skyldig henne totalt 267 000 kronor för uppsägningslön, semesterersättning mm. Men på pappret från konkursförvaltaren står det: ”Belopp som inte betalas ut 77 500 kr”.

Lönegarantin har nämligen ett tak på fyra prisbasbelopp, i år är det 189 200 kronor. Anställda som jobbat länge har ofta längre uppsägningstider. Karin Olssons låg på sex månader. 

Hon skulle, om det inte fanns något tak, få ut sin lön på 27 000 kronor fram till 17 november. Nu är utbetalningen slut redan 26 augusti. 

– Det här borde drabba väldigt många som har jobbat länge. Om de inte har en lön under 20 000 kronor, men det är nog få som har om man inte jobbar deltid. Det här halverar nästan min uppsägningstid.

Förlorar tid att söka nytt jobb

Det är inte bara pengar som hon förlorar utan även tiden att hinna söka ett nytt jobb.

– Det är stressande att lyckas hitta ett jobb på så kort tid. Speciellt som det ser ut i dag med coronapandemin och att jag dessutom är lite äldre, vilket ju av någon konstig anledning inte är en fördel när man söker jobb.

Hon tycker inte att lönegarantin är i fas med verkligheten. Den trygghet hon hade med en lång uppsägningstid försvinner vid en konkurs. 

– Jag personligen är inte i världens pissigaste situation men för en ensamstående med barn skulle ju detta kunna bli ett hårt slag.  

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Ministern: Kommer inte ändra regler

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som är ansvarig för frågan säger att vi befinner oss i ett exceptionellt läge och att regeringen gjort flera olika åtgärder för att rädda jobben.

– Men vi kommer inte att kunna rädda alla jobb eller inkomster. Lönegarantin utgör en del av ett större system som ska ge trygghet när du förlorar jobbet. Just den statliga lönegarantin har alltid haft tak och ett syfte att täcka vissa kostnader. Det finns i dagsläget inga planer på att ändra i regelverket. Förutom lönegarantin har arbetstagaren under samma tid rätt att uppbära ersättning från a-kassan, skriver hon i en kommentar till Handelsnytt.

Så funkar det

Konkurs

En person eller ett bolag som inte kan betala sina skulder och inte kommer att kunna göra det på längre tid kan försättas i konkurs. Tingsrätten fattar beslut om konkurs och utser en konkursförvaltare. Alla tillgångar som finns tas om hand och används för att betala skulder.

Statlig lönegaranti

Vid konkurs kan man få statlig lönegaranti. Du kan få ut lön för den tid du arbetat innan konkursansökan, vanligtvis maximalt tre månader. Du kan även få uppsägningslön, semesterersättning och ersättning för innestående semester. Detta gäller max upp till fyra prisbasbelopp, vilket är 189 200 kronor 2020. 

Om du har uppsägningslön och konkursförvaltaren driver verksamheten vidare måste du arbeta så länge som denne bestämmer. Du bör under tiden vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Statlig lönegaranti kan ibland gälla även vid en rekonstruktion om bolaget inte kan betala lönerna.

Källa: Kronofogden.

Uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS)

Arbetstagaren har rätt till en uppsägningstid av:

Två månader, om den sammanlagda anställningstiden hos arbetsgivaren är minst två år.

Tre månader, om du jobbat minst fyra år.

Fyra månader, om du jobbat minst sex år.

Fem månader, om du jobbat minst åtta år.

Sex månader, om du jobbat minst tio år.