Hon har varit stylist åt sina vänner hela livet. Så det är inte så konstigt att Johanna Flinck hamnade på Åhléns personal shopping-avdelning.

– Det roligaste är det personliga mötet och att höja kundens självkänsla. Att se förvandlingen i provrummet och kanske få dem att testa färger de aldrig skulle våga göra själva.

Hur får man då en hållbar stil? Johanna Flinck tycker att man ska börja med att rensa ur garderoben. Skänk bort eller sälj det som inte använts på flera år. Sedan kan du skaffa ett antal basplagg.

det viktigt med kvalitet, gärna naturmaterial

– Tänk att de ska hålla i fem till tio år. Då är det viktigt med kvalitet, gärna naturmaterial. Det ska också vara stilrent och funktionellt.

För att det inte ska bli för tråkigt kan man plocka upp färger och trender med hjälp av accessoarer och skor.

– Smycken gör väldigt mycket. Även skor, det kan räcka med lite läppstift och att byta sneakers till ett par klackar så är du redo för aw med jobbet.

Hon tycker också att man kan unna sig en färgglad festtopp då och då, men gärna i återvunnen polyester eller från second hand.

Hur ser din egen garderob ut?

– Den är jättespretig! Jag klär mig olika beroende på humör.

Johannas tips för en hållbar garderob

Tidlösa basplagg. Kavaj eller kofta som passar till många olika outfits. Vit skjorta eller blus. Jeans i klassisk modell. En stickad tröja. En kjol eller klänning som går att klä upp eller ner beroende på situation. En schysst skinnväska.

Tidlösa färger. Basplaggen får gärna gå i vitt, svart, beige, brunt eller blått.

Så matchar du. Har du en stor skjorta, tänk smala byxor och tvärtom. Du kan också få fram nya kombinationer med de olika basplaggen genom att rulla upp ärmarna, ha lager på lager eller stoppa in tröjan i kjolen.

Vårda plaggen. Tvätta inte för ofta utan vädra eller använd en linnevatten-spray.