Historien
Under bondesamhället lyxade man gärna till det med nyslaktad gris till jul. Själva skinkan var dock inte julmat. Den saltade man i stället in och sparade till sommaren. Det var först på 1600-talet som julskinka blev poppis. I Skåne var det länge ovanligt med fläskkött vid jul. I stället kalasade man på gås.
En hotad favorit?
Varje år säljs över 7 000 ton julskinka i Sverige. Undersökningar visar också att det fortfarande är vår ohotade favoriträtt på julbordet.
Men populariteten har dalat. För bara sju år sedan sade 35 procent av svenskarna att julskinkan var viktigast. I dag tycker 25 procent det.
För bara sju år sedan sade 35 procent av svenskarna att julskinkan var viktigast. I dag tycker 25 procent det.
Norrlänningar är skinkkungar
Det äts olika mycket julskinka i olika delar av landet. Enligt en artikel från TT 2016 är norrlänningar ohotade skinkkungar. Där kalasar man på 1,2 kilo skinka per person varje år. Det kan jämföras med skåningarna, som bara äter 0,5 kilo per person och år.
65 mil grisrumpa
Om man lade alla julskinkor som säljs i Sverige varje år på rad skulle de enligt branschorganisationen Svenskt Kött sträcka sig 65 mil. Det är ungefär lika långt som mellan Stockholm och Malmö.
Blir de flintastek?
Jajamensan, flintasteken du lägger på grillen om sommaren är i många fall överbliven julskinka som kryddats och frysts in. All överbliven skinka blir dock inte flintastek – mycket används också till pålägg.
Vegoalternativen
Bara julskinka smakar ju julskinka. Men är man bara redo att tänka om lite finns det alternativ!
Rotselleri och kålrot funkar bra att griljera. Man kan också göra vegetarisk julskinka av quorn eller seitanmjöl.