Lönen – butikens knep för att minska coronaspridning
På Holmens marknad i Göteborg använder man en annorlunda metod för att hjälpa till att stoppa smittspridningen. För att personalen ska slippa storhandla den 25:e betalar man ut lönen en vecka tidigare.
Holmens marknad i Göteborg är en secondhand-butik som även erbjuder flytthjälp, tömning av dödsbon och styling av hem vid försäljning.
Precis som många andra har butiken satt upp skyltar, tejpat golven och börjat använda skyddsutrustning. När man funderade på ytterligare åtgärder kom idén upp om att flytta löneutbetalningen för sina cirka 15 anställda.
Slipper trängas
Tanken är personalen på så sätt ska slippa handla under löningshelgen och därmed minska risken att utsätta sig själva och andra för smitta.
– Vi kallar det för tidigt utbetald covidlön. Vi är inga mångmiljonärer här och många har behov att handla när lönen kommer. På det här sättet slipper våra medarbetare trängas och handla sin mat och sina blöjor den 25:e som många andra, säger Sussie Eriksson som är ekonomiansvarig på Holmens marknad.
Anställda Eva: ”Bara bra”
Eva Hultman har jobbat på Holmens marknad i tre och ett halvt år, bland annat på lagret och med homestyling. Hon tycker att initiativet med covidlön är positivt.
– Ja det är bara bra. Jag har nyttjat det genom att åka och handla tidigare. Det är mycket mindre folk i affären veckan innan löning, säger hon.
Andra har tagit efter
Enligt Holmens marknad har andra också tagit efter deras idé, till exempel en mindre kommun i närheten. Företaget har också fått positiv feedback av Svensk Handel för initiativet.
Även Handels i Göteborg tycker att förslaget tidigare utbetald covidlön är bra.
– Så länge personalen är med på det tycker jag det är jättebra. Jag hoppas att flera plockar upp idén, säger ombudsmannen Ulla-Britt Thor.
Detta måste butikerna göra
Enligt pandemilagen måste butiksägare nu räkna kunder i förhållande till butikens yta. Varje kund ska ha tio kvadratmeter för att kunna hålla avstånd.
Det är endast ytor där kunderna kan röra sig som ingår. Ytor som personalrum och lager eller ytor där exempelvis hyllor står ska räknas bort. Om trängseln inte begränsas riskerar straff i form av viten. Ytterst kan butikerna tvingas stänga.